Над 100 пилоти ще карат на републиканския шампионат по мотокрос в Левски Над 100 пилоти ще карат на републиканския шампионат по мотокрос в Левски

Този уикенд   мотополигон „Козар Белене” и Община Левски ще бъдат домакин на третия кръг от републиканския шампионат по мотокрос.  Метеорологичните условия не са на страната на организаторите. Подготовка на мотокрос полигона обаче тече с пълна сила. На стартовата бариера се очакват близо 90 български състезатели. Освен това ще има още нас 20 румънски и турски пилоти.

С два кръга от началото на шампионата (общо 9 за сезона) започват да се оформят претендентите в отделните класове.

В клас МХ65, Мирослав Димитров (Марица Рейсинг Тийм, КТМ, 88т.), спечели пясъчното  състезание в Поморие. После записа на Великден подиум в Троян. Очерта се като лидер при най-малките. Малко след него е Дани Цанков (М6 Yamaha Рейсинг) и Венцислав Тошев (МСК Севлиево). Те  делят по 72 т.  и показват най-доброто от битката между Yamaha  за Цанков и КТМ за Тошев.

На мотополигон „Козар Белене” при трудни условия има опции за избягване на стръмни участъци. Това едва ли ще се хареса на четвъртия в класирането – Тихомир Йорданов (Девня – Марцианопол, КТМ, 67 т.), който не бе доволен от съкращаването на трасето в Троян и трябваше на моменти да се съобразява с петия пилот в класирането – Йоан Чуждеа (Yamaha, 56т.).

В клас МХ85 лидер в класирането е Християн Георгиев (Пловдив Моторспорт, КТМ, 90 т.).

Той спечели и двата манша в Порой през април и записа 40 т. в Троян. Втори в подреждането към момента е Золтан Ордог (Топ Крос ТЦС, Yamaha, 75 т.). Трети с актив от 58 т. е Станислав Гошев (Дамасецена Алба МСК, КТМ).

В Левски тази седмица можем да видим сериозно разместване в топ 3. Най-заплашен в момента е Гошев, защото след него в 4 т. са  Живко Иванов (МСК Диана Рейсинг, КТМ, 55 т.) и Виктор Бориславов (Мотоспорт Варна, КТМ, 54 т.). Те със сигурност ще търсят своето място в топ 3 и подиум в Левски.

Стигаме и до клас МХ2. Там Майкъл Иванов (Тексим Мотор Спорт, КТМ, 100 т.) е спечелил досега четири от четири възможни победи.

В Троян спечели и отделните стартове в клас OPEN. Въпреки, че в участията на Иванов в България изглеждат „лесни”, основният му фокус е клас ЕМХ250. Там предстоят още шест състезания из цяла Европа през май, юни и август. След него, втори в класирането е Алекс Димитров (Мотоспорт Варна, КТМ, 86 т.). С него завършват 250-кубиковите четиритактови мотоциклети в топ пет на клас МХ2.

Започват 125 куб. см двутактови машини. Начело е Жулиан Георгиев (Несебър Мото, КТМ, 76 т.), за който се очертава силен сезон. След него, само на 4 и 6 точки се намират Димитър Грозданов (МХ Тийм Симитли, КТМ, 72 т.) и Кристиян Иванов (НСА Моторспорт, КТМ, 70 т.). Тримата сериозно атакуват лидерската позиция на Алекс Димитров при класирането за МХ2 Junior, но така е при пилотите на възраст под 18-години.

Клас МХ1 не е от най-популярните класове в шампионата през сезон 2019. Това не пречи на Любомир Васев (Тексим Мотор Спот, Yamaha, 90 т.) да трупа точки.

Той оглавява в момента класирането за групата. Георги Гочев (МСК Девня Марцианопол, Yamaha, 78 т.) и Калоян Илиев (МСК Севлиево, КТМ, 77 т.) разделят втората позиция само с една точка. Зад това леко изоставане на Илиев се крие сериозното падане в Поморие във втория манш. Там той загуби не-малко сигурни точки.

Стефан Нейчев (Еърмакс Рейсинг, Yamaha, 74 т.) е готов да заеме мястото на всеки един от пилотите пред себе си. Отшумяваща травма бе основната причина за слабото му представяне в Троян. Харли Горов (НСА Моторспорт, Yamaha, 61 т.) завършва топ пет на клас МХ1. Той е единственият пилот с класическа двутактова машина  250 куб. см в тази категория.

Николай Колев (СК Велико Търново, Honda, 88 т.), Боян Янков (МК Орлите Добрич, Kawasaki, 83 т.) и Григор Царев (Джей Ар Си Моторспорт, КТМ, 75 т.) са тримата на върха в клас МХ.

Царев пропусна един манш, но спечели три до момента. В сборната група МХ+МХ40, основната битка, която той води е с Мартин Тодоров (М6 Yamaha Рейсинг, Yamaha, 100 т.).

Мартин е лидер в клас МХ40 (40 години плюс). През последната седмица поради сезонно заболяване пропусна планувано участие в Унгария. Сега се възстановява,  за да може да направи качествено участие в Левски. Малко зад Тодоров се намира Юлиян Райчев (МСК Панчо Рейсинг, Kawasaki, 86 т.) Главният конкурент на българските пилоти в този клас е Йонут Кожану (Стяуа Букурещ, Yamaha, 82 т.).

Какво ще е времето на мотополигон Козар Белене, град Левски, никой не знае със сигурност. Очертава се интересно състезание с отлични състезатели. Съботния ден предлага тренировки и един състезателен манш. В неделя, след официалното откриване в 10:30ч. са и стартовете,  които ще определят победителите в Левски.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *