Над 100 пилоти на европейското по мотокрос в Троян този уикенд

Великден и мотокрос! Случва се, особено на хората от Троян. Не им е за първи път на големия празник за приемат елитни пилоти на светлия празник. Този уикенд е  първото мотокрос състезание от веригата Grand prix Bulgaria за сезон 2019. Домакини са  Община Троян и един от местните мотоциклетни клубове – Троян Моторспорт. Това стана ясно днес на пресконференция, на който присъства и кметът на общината Донка Михайлова.
Тя каза, че състезателите и почитателите на мотокроса ще бъдат посрещнати от обновена инфраструктура на мотополигона. Подобрено е и състезателно трасе, благодарение на Община Троян. От там не пожалиха усилия, средства и труд през последните няколко седмици за това.

Великден на мотополигон Троян ще празнуват състезателите от европейския шампионат по мотокрос в класовете ЕМХ65, ЕМХ85 и OPEN.

На трасето ще бъдат и пилотите от BMU Euro MX шампионата в класовете МХ2/МХ и Veteran. Заявка за участие до момента са подали 112 състезатели от България, Румъния, Турция, Северна Македония, Сърбия, Гърция, Молдова, Чехия, Украйна, Хърватия, Словения, Унгария и Кипър.
В най-малката кубатура, клас ЕМХ65 конкуренцията от началото на годината е сериозна. По време на първия кръг от шампионата, който бе преди две седмици в Кишинев, Молдова. Участниците се сблъскаха с изключително трудни метеорологични условия – силен дъжд. Това доведе до отмяна на вторите маншове в състезанието. Поради тази причина и точките на шампионата са все още в начална фаза.
Надеждите са  най-добрите български пилоти да намерят своето заслужено място на подиума. Основни претенденти са Мирослав Димитров (Марица Рейсинг), Дани Цанков (М6 Yamaha Рейсинг), Тихомир Йорданов (МСК Девня Марцианопол), Венцислав Тошев (МСК Севлиево) и др. Някои момчета ще направят своят дебют на европейската сцена.

При пилотите от клас ЕМХ85, конкуренцията е не по-малка.

Двама от основните претенденти за победата са български състезатели Виктор Бориславов (Мотоспорт Варна) и Християн Георгиев (Пловдив Мотор Спорт). Станислав Гошев (Дамасцена Алба МСК) и Живко Иванов (МСК Диана Рейсинг) все още не са разгърнали потенциала си. За тях трасето в Троян е познато. Това ще им даде шанс за по-предно класиране в компанията на най-добрите пилоти от Румъния, Хърватия и Унгария, които ще видим.
В клас МХ2 фаворит е Майкъл Иванов (Тексим Мотор Спорт). Той се представи отлично в първия кръг в Поморие. Показва желание, качества и воля за топ класиране в европейския шампионат ЕМХ250. Там са основните му приоритети през годината.
Алекс Димитров (Мотоспорт Варна) взе калната победа в Кишинев и е начело на класирането. В Троян ще видим още отлични състезатели като Жулиан Георгиев (Несебър Мото), Кристиян Иванов (Тексим Моторспорт), Димитър Грозданов (МХ Тийм Симитли), Виктор Нейчев (Еърмакс Рейсинг) и Радослав Зоков (АИТ Рейсинг Тийм). Очаква ни интересна борба в клас МХ2, като основният въпрос с днешна дата е дали ще видим Майкъл Иванов и в клас OPEN.

За клас OPEN/MX1 конкуренцията е повече от интересна. Ще видим силна чешка тройка.

Товаса Мартин Мичек – Европейски шампион за 2018 г. и световен вицешампион в клас МХ3 2013, Петър Бартош, както и Петър Михалец. От Украйна пристигат четирима, като сред тях е Дмитро Асманов (бронзов медалист за 2018 в клас OPEN), Матей Ярош от Словения и други. Сред българските пилоти са Любомир Васев (Тексим Моторспорт), Калоян Илиев (МСК Севлиево), Стефан Нейчев (Еърмакс рейсинг), Георги Гочев (МСК Девня Марцианопол) и завърналия се след едногодишно прекъсване Симон Венев (НСА Моторспорт).
МХ/Veteran както винаги е амбициозна състезателна група от два под-класа – МХ (23-39 годишни) и Veteran (40 плюс). Ако  погледнем резултатите, младостта не винаги е по-добра от опита, натрупан през годините. Състезателите, претенденти за победа на Великден са много. Сред тях са Мартин Тодоров (М6 Yamaha Рейсинг) и Григор Царев (Джей Ар Си Моторспорт България). Двамата налагат темпото в стартовете. Те са притискани от амбициозния румънец Йонут Кояну. В Троян ще разберем на кого ще се усмихне късмета този кръг.
Програмата за състезанието (при поносими метеорологични условия) включва четири манша в събота. Те са три квалификационни – EMX65, EMX85, OPEN и първия състезателен за МХ/Veteran в късния следобед. При сериозен априлски дъжд, квалификационните маншове, по решение на журито, могат да бъдат преобразувани в квалификационни тренировки. В неделя, както обикновено, след официалното откриване от 10:30 ч., предстоят и всички останали състезателни маншове.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.