Над 100 мотоциклетни пилоти се събират този уикенд в Плевен

В наситения с мотоциклетни състезания месец септември, идва ред и на пилотите в асфалтовите дисциплини писта и СуперМото да дават газ пред българска публика. Този уикенд, програмата на Grand prix Bulgaria включва 4-тия кръг на BMU European Road Racing Championship и финалните два кръга от FIM Europe European Supermoto Championship.
Пистарите все още не са преполовили своя сезон 2020. Остават още 6 кръга или два двойни уикенда – Мотопарк Румъния, 26-27.09, Плевен, 10-11.10 и Серес, 31.10-01.11. Доста е натоварено, всички знаят причините за това струпване на състезания в края на календарната година. В дисциплината Супермото, европейският шампионат ще завърши в неделния ден в Долна Митрополия. За разлика от юлското състезание в Плевен, този път заявки за участие са подали пилоти от Румъния и Турция. За тях отпаднаха някой ограничения в последно време. В дисциплината Супермото ще видим представители на Русия, Чехия, Румъния и Литва. Те ще вземат участие наравно с българските пилоти, като общата бройка на състезателите се очаква да надхвърли 100 участника от 5 нации.
ПИСТА
Въпреки, че само три кръга от BMU European Road Racing Championship са изминали до момента – един в Плевен и два в Румъния, вече започнаха да се очертават и фаворитите в някой от класовете. В групата SP125/SSP300, с три победи от три старта Жулиета Ленкова-Апостолова (МСК Плевен, Aprilia, 75 т.) е начело при 125-кубиковите машини, следвана от Пламен Христов (МСК Плевен, Aprilia, 60т.), а трети е румънеца Джордже Лупу с 32 т. При 300кубиковите машини временно класиране няма все още, като резултат от поредица технически протести настъпили на Мотопарк Румъния през август.
Абсолютен лидер в  клас  SuperSport 600 е състезателят на СБ Мото Рейсинг Тийм Милен Георгиев (Yamaha, 75 т.) който вече доказано е най-бързият пилот до момента в класа си и успява да надделее дори над многократния шампион, пилотът от Румъния ЙонелПаскота (Yamaha, 32 т.), трети в класирането до момента. На втората позиция в точките и на подиума се намира Пламен Петров (ПСК Хела Мотор Спорт, 60т.), който се явява прекия конкурент на Милен и битките между тях са истинско зрелище за почитателите на мотоциклетния спорт.

В клас SuperBike (1000cc), Мартин Чой (ЕКО БМВ МС77, BMW, 60 т.) и Иван Грозев (ПСК Хела Мотор Спорт, BMW, 60 т.) си поделят първата позиция с равен брой точки, следвани от Димитър Митов (Мотоциклетен Клуб Боляри, BMW, 54 т.).

Чой до момента има спечелени две победи и едно пето място в следствие на технически проблем, Грозев е стабилен с три втори места, а Митов до момента е заработил едно първо, едно трето и едно четвърто място. В Плевен тази седмица очакваме да видим в тази тройна битка да се намеси и Християн Христов (МСК БГ Пауър, Yamaha), който бе силно мотивиран през юли да се намеси сред ветераните в класа, но технически проблем го извади от строя.

В клас Formula 600, Васил Кичуков (АИТ Рейсинг Тийм, Yamaha, 70 т.) запази лидерската си позиция в класа след двата старта в Румъния.

Павел Драганов (МСК Екстра Форс Рейсинг, Yamaha, 53 т.), след лош първи кръг направи два подиума на Мотопарк и се изкачи с не-малко позиции до второто място, а трети, без подиум до момента се намира Асен Лилов (МСК Плевен, Honda, 33т.), който може да поднесе изненада тази седмица и намери своето място на подиума. Във формулата на Ф600 не трябва да пропускаме и Михаил Иванов (ЕКО Рейсинг Тийм, Honda), който отбеляза второ място през юли в Плевен, Митко Митков (ПСК Хела Мотор Спорт, Honda), трето място, както и румънските гости тази седмица, които могат да объркат сметките на българските асове.

Formula 1000 е сложен за предвиждане клас като цяло, а и тази седмица ще се окаже и най-масовия клас с около 20 български състезатели.

Начело на класирането на този клас в момента се намира Михаил Атанасов (Дъ Девилс Мото клуб, Suzuki, 53 т.) който с две втори места на Мотопарк се изкачи в таблицата, но в Плевен ситуацията малко по-специфична. Велислав Марков (НСА Мотор Спорт, Kawasaki) и Ненко Стаменов (Камикадзе Рейсинг Тийм, Kawasaki) са отново в играта, Аксел Исмаил (СК Кранк Пауър, Yamaha) е в отлична форма, а след година пауза отново ще видим и Бойко Божинов (МСК Зедмото).
СуперМото
За дисциплината СуперМото, този уикенд предвижда два отделни кръга от Европейския шампионат, като на практика в неделя ще видим и европейските шампиони за сезон 2020.  Регламентът тази година предвижда отпадане на двата най-лоши резултата (или не-участия) на състезателите, така че реално за някой от пилотите които се появят за първи път тази година, този двоен уикенд е сериозно предизвикателство и сериозен шанс за успех.

При най-малките състезатели от клас SM Junior предстои много сериозна битка в търсене на златото. В Плевен идват лидера в класирането Ян Улман (Чехия, ТМ) и миналогодишния сребърен медалист Иван Мосин (Русия, ТМ).

Те ще се изправят пред сериозна българска конкуренция в лицето на Живко Иванов (Елхово рейсинг клуб, КТМ), втори в класирането на европейския шампионат, Никола Николаев (ЕКО БМВ МС77 Рейсинг Тийм, КТМ), трети за момента, както и много други състезатели.
В клас S3, Радостин Михайлов (Киппен МХ Рейсинг Тийм, КТМ) води при 250 кубиковите машини, в клас OPEN лидерската позиция е за Майкъл Иванов (НСА Моторспорт, Husqvarna). В клас Senior ни очаква завръщането на руския пилот Александър Лятишев (Хонда) който определено може да поднесе изненада на българските фаворити Красен Кънчев (МСК БГ Пауър, КТМ) и Владислав Димитров (Тийм ГИС, КТМ).
На днешната среща с медиите в Пресклуб България по повод събитието, своите очаквания споделиха пилотите Мартин Чой ( SBK 1000), Милен Георгиев ( SSP 600) и Майкъл Иванов( SM OPEN) . Генералният секретар на БФМ Иво Цветанов пък запозна журналистите с програмата за състезателния уикенд и подробности около организацията.
В събота, за почитателите на мотоциклетния спорт Grand Prix Bulgaria ще предложи тренировки за дисциплината писта и по два старта за СуперМото, а в неделя след официалното откриване на състезанието, което е в 10:30 предстоят и стартовете в пистата и СуперМото.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.