MXGP: Херлингс чупи рекорда по победи, Майкъл Иванов с 8 точки от Испания

Джефри Херлингс от Red Bull KTM Factory Racing вече е новият рекордьор по спечелени Гран при. Той убедително спечели MXGP на Испания, триумфирайки и в двата манша. Състезанието на трасето  Инту-Ксанади Аройомолинос донесе и най-големия успех на най-добрия наш мотоциклетист Майкъм Иванов, който стана 17-и в общото класиране и взе 8 т.

В първия манш Майкъл завърши със своя мотоциклет Husqvarna на 20-о място. Вече привикнал с трасето, във второто състезание Иванов беше още по-бърз и стана 14-и и добави още 7 точки в актива си. Така нашият пилот постигна най-големия си успех досега. Във временното класиране Майки е 25-и с 11 т.

Като цяло, MXGP на Испания изпълни всичките очаквания за  фантастични карания в MXGP и MX2. Шестият кръг от световния шампионат по мотокрос на FIM ще остане в историята на спорта със 102-рата победа в Гран при на Джефри Херлингс, който вече изпревари в класирането Стефан Евертс и го превръща в новия рекордьор и легенда в спорта.

В края на деня Джефри Херлингс спечели втора поредна Гран при пред отличния пилбот на Red Bull GASGAS Factory Racing Матия Гуаданини, който спечели първия си подиум в MXGP в кариерата си и местния герой на Team HRC Рубен Фернандес, който стана 3-и на подиума. Четвъртият – Хорхе Прадо от Red Bull GASGAS Factory Racing запазва Червения плакет на лидер в шампионата.

Първата надпревара, както се очакваше,  мина под знака на Херлингс. Пилотът на Monster Energy Yamaha Джеръми Сийуър взе холшота, после бе изпреварен от Гуаданини, който постигна страхотен ритъм. След това обаче Херлингс излезе начело,  който бе решен да подобри рекорда на Евертс и спечели.  Прадо също изпревари италианеца, за да фгинишира втори, а Гуаданини задържа третата позиция. След него финишира Сийуър.

Във втория манш швейцарецът отново взе холшота. той обаче много бързо бе изпреварен от пилота на Honda Рубен Фернандес. Същото направи и Гуаданини. Херлинг обаче за две обиколки задмина и двамата и отново стана лидер, вървейки по пътя към втората си победа за деня и 102-ата в Гран при. Фернандес  и Гуаданини завършиха след него – 2-и и 3-и.

В MX2 Саймън Лаенгенфелдер от Red Bull GASGAS Factory Racing спечели с перфектни победи и в двата манша, за да спечели не само първия си подиум, но и победа за сезона пред Джаго Геертс от Red Plateholder Monster Energy Yamaha Factory MX2 Team и Андреа Адамо от Red Bull KTM Factory Racing.