MXGP: Фернандес и Гертс станаха първите победители за сезон 2023 в Аржентина

Световният шампионат по мотокрос започна във Вила ла Агностура в Аржентина. Още на старта имаше  невероятна битка за подиума както в категориите MXGP, така и в MX2. В крайна сметка Рубен Фернандес от Team HRC и Джаго Гертс от Monster Energy Yamaha Factory Racing спечелиха победата в MXGP на Патагония – Аржентина, за да започнат сезона си по най-добрия възможен начин.

Седмото издание на GP на Аржентина във Вила Ла Ангостура изпълни всичките си обещания, тъй като предложи вълнуващо шоу през целия уикенд, на взискателно трасе и пред огромен брой възторжени фенове, идващи да аплодират най-добрите състезатели в света.

В MXGP латиноамериканският и испанският свят бяха надарени с някои вълнуващи състезания с Рубен Фернандес и Хорхе Прадо от RedBull GasGas Factory Racing. Двамата водеха битка във  всяка обиколка от двата манша. На трасето се завърна и Джефри Херлингс от RedBull KTM Factory Racing, който се намеси в двубоя. На подиума Фернандес бе асистиран от от Джефри Херлингс на второ място и Хорхе Прадо на трето, който е първият носител на червена табела за сезон 2023.

В откриващото състезание на MXGP на Патагония-Аржентина Хорхе Прадо беше този, който грабна Fox Holeshot-а. Рубен Фернандес обаче бързо пое лидерството и го задържа над 5 обиколки. След това Прадо успя да направи ход за връщане на лидерството.

Ромен Февър от Kawasaki Racing направи добър старт, за да се стане 4-и. После се придвижи до второ място, като изпревари Паулс Йонас от Standing Construct Honda MXGP и Максим Рено от Monster Energy Yamaha Factory Racing. След това на трасето започна битка.

Прадо остана недостижим. Феввър остана втори в 13-ата обиколка, тъй като Фернандес падна и продължи 5-и. После запази позицията си до края. Трети остана Максим Рено, следван от Херлингс и Фернандес.

Във втория манш Глен Колбденхоф взе холшота, но стана 7-и. В манша имаше доминираща демонстрация на Фернандес, който пое лидерството в първата обиколка и не го отстъпи до финала. Това беше първата му победа в състезание в кариерата му. Втори остана Херлингс, който бе на тази позиция през по-голямата част от състезанието. Въпреки именития преследвач, младият испанец никога не губеше хладнокръвие и имаше комфортна преднина от 8 секунди.

Завръщането на Херлингс беше такова, което всички очакваха и „куршумът“ не разочарова. Трети стана Джеръми Сиивър с Yamaha. Той направи едно от най-героичните състезания след среден старт за неговите стандарти. Швейцарецът бе 10-и след първата обиколка но направи страхоте рейд до подиума.

Междувременно в MX2 Гертс доминираше, като победи не само в състезания 1 и 2, но и в квалификационните състезания на RAM. Така добави пълен хеттрик към откриването на сезона. Към Гертс се присъединиха Андреа Адамо от RedBull KTM Factory Racing и Тибо Бенистан от Monster Energy Yamaha Factory Racing, съответно втори и трети.