MXGP: Тим Гайсер с Honda стана за пети път световен шампион по мотокрос!

Пилотът на Honda Тим Гайсер от Team HRC стана най-успешният действащ състезател в MXGP. Той спечели петата си световна титла и четвъртата във висшия клас MXGP в Гран при на Финландия. Пилотът на Honda CRF450R сложи короната в тазгодишния шампионат два кръга по-рано, след доминиращи периоди от една много предизвикателна кампания.

Словенецът започна сезона с шест победи в първите седем кръга. Това му даде платформа, до която никой от съперниците му не можеше да се доближи. По-нататъшните победи на Гайсер в Германия и перфектното представяне в Индонезия означаваха, че той успя да циментира короната си и да се върне с още една световна титла.

Този уикенд на пясъчното трасе Хивинкаа пилотът с № 243 не беше в най-добрата си форма. Той все пак успя да запише 6-о и 7-о място в двата манша, което беше повече от достатъчно, за да му даде предимство от 104 точки. Те са му достатъчни, за да грабне титлата два кръга преди края.

Въпреки спечелването на петата си световна титла, Гайсер отново ще се бори за нови победи, които да добави към вече забележителния сезон за 2022 г.

Пътят на Гайсер до титлата

Тим Гайсер от Team HRC отдавна е в елита на спечели на световния мотокрос. Той спечели  своята пета корона и четвърта във висшия клас MXGP. Това стана след впечатляващ сезон през 2022 г. Той взе червения плакет за лидер в шампионата от самото начало.

След това Гайсер постигна ранна серия от успехи, като спечели шест от първите седем кръга, включително три победи и в двата манша. Така словенецът доказа на конкурентите си своето превъзходство.

Последователните победи в Германия и Индонезия след това увеличиха разликата му в точките до над 100 точки и оттогава нататък беше само въпрос на кой кръг ще подпечата тази историческа шампионска победа. Този момент дойде във втория манш на MXGP на Финландия, два кръга или четири манша преди края на шампионата.

Преди 16-ия кръг от 18, пилотът на Honda CRF450R спечели повече квалификационни състезания – 4, води най-много обиколки – 184, имаше над три пъти повече победи в състезания от всеки друг състезател – 13, два пъти повече спечелени Гран при – 8 и беше на подиума повече от всеки друг пилот – 10. Неговата машина #243 е единственият мотоциклет, който е носил червения номер след победата си в първия кръг във Великобритания. Той се състезава с нея във всеки следващ кръг от сезона.

Това е неговият четвърти MXGP шампионат в кариерата му след 2016, 2019, 2020, 2022. Тази титла го поставя на четвърто място за всички времена в шампионатите във висшия клас и четвърто за всички времена в общите шампионати, след като спечели и короната на MX2 през 2015 г.

Световни шампиони

10 – Стефан Евертс

9 – Антонио Кайроли

6 – Жоел Робер

5 – Тим Гайсер (всички титли с Honda)

5 – Роже Декостер

5 – Жоел Сметс

5 – Ерик Гебоерс

5 – Джефри Херлингс

Шампиони от висшия клас

7 – Стефан Евертс

7 – Антонио Кайроли

5 – Роже Декостер

4 – Тим Гайсер (всички с Honda)