MXGP: Тим Гайсер и Honda триумфират във Фландрия

Тим Гайсер от екипа на HRC постигна най-добрия си резултат в MXGP на Фландрия. Той не само спечели състезанието, но и увеличи преднината си във временното класиране на световния шампионат по мотокрос в клас MXGP на 48 точки.

Второто място в квалификацията даде на Тим добър избор на коридор. Той се възползва от това и направи отлични стартове със своята Honda CRF450RW и в двете състезания на пясъчното трасе в Ломел (Белгия).

Ломел се смята за най-тежката надпревара в календара поради дълбокия, постоянно променящ се пясък, върху който е изградено трасето. В началото на кариерата си Гайсер е известен като отличен пилот на твърда настилка. Сега той работи неуморно, за да подобри своите способности на пясък.

В първия манш пилотът с №243 бързо натрупа аванс в първата обиколка и изглеждаше изключително бърз.

Дръпна с малка преднина от преследващия пакет. За съжаление Гайсер той направи една малка грешка на две трети от дистанцията и изостана на второ място, където завърши. Пилотът бе амбициран да повтори победата си в общото класиране на същото трасе от 2019 г. Тогава взе и двата манша.  Тим бе изпреварен от Готие Полен (Monster Energy Yamaha Factory MXGP), който спечели манша.  Това бе първа победа на Полен в Ломел. Трети бе сензацията на сезона, испанецът Хорхе Прадо (Red Bull KTM Factory Racing).

Вторият манш обаче бе доказателство за високото ниво, което Гайсер достигна като пилот. При старта, за пореден път той влезе в първия завой на второ място. Пред него беше Прадо. След обиколка на проследяването на лидера направи своя ход, атакува и стана лидер. Във всяка обиколка той слагаше по още една секунда на ездачите отзад. Като пресече финала, преднината му бе 10 секунди. С второ и първо място в двете състезания, той взе победата в Гран при на Фландрия и 47 ключови точки в битката за шампионата.

Втори стана Ромен Февре (Monster Energy Kawasaki Racing), който се нареди на това място  последната обиколка. Трети бе Джереми Суивър (Monster Energy Yamaha Factory MXGP). Две обиколки преди финала той имаше контакт с движещия се втори Прадо. Испанецът изостана, а Сивър излезе втори. Допусна малко грешка в последния тур и това отвори пътя към втората позиция на Февре.

Така Гайсер стана първи за кръга, асистиран на подиума от Полен и Прадо.

Влизайки в белгийска тройна серия (три поредни състезания), Гайзер беше на 24 точки от втория в класирането Антонио Кайроли. Сега тази преднина се удвои до 48. Престоят още два старта на същото трасе. Тим ще се стреми да увеличи още повече разликата още тази седмица. Сега има няколко почивни дни, преди да се състезава отново в сряда, 21 октомври, за 14-ия кръг на шампионата от 18 кръга.

Петър Петров с КТМ спечели девет точки в състезанието. Сега той е на 23-о място в генералното класиране след 13 от 18-те кръга. В първия манш Петров завърши на 12-а позиция, пред 9-кратния световен шампион Антонио Кайроли с КТМ. Във втория обаче българинът участва в масово сблъскване в началото и отпадна малко след старта.