MXGP: Прадо печели в Ломел, Гайсер води с 55 точки

Хорхе Прадо от заводския тим на КТМ спечели Гран при на Лимбург, на пясъчното трасе в Ломел, Белгия. Той стана съответно втори и първи в двата манша, с което стъпи най-високо на подиума. Втори стана Тим Гайсер от екипа на HRC, който увеличи преднината си в световния шампионат по мотокрос на 55 точки. Това стана след 10-ата му победа за сезона в първия манш. Той ве 3-и във втория, е с това зае и второ място в класирането в MXGP на Лимбург. Това бе вторият, от трите старта на пясъчното трасе в Ломел.

Отлично представяне в първата надпревара помогна на Гайсер да вземе още една победа на най-трудното трасе в календара.

След победата си в неделя, той беше пълен с увереност, преследвайки лидера Прадо в две трети от дистанцията, преди да направи своята успешна атака. След като стана лидер, той контролираше останалата част от манша и взе 10-ата си победа за сезон 2020. Прадо остана втори, а трети бе Ромен Февре с Kawasaki.

Вторият манш се оформяше като втора победа за Гайсер. Той отново атакува и излезе на първа позиция. За съжаление, скоро след като поведе, излезе от пистата и влезе в един от банерите край трасето. Тъй като загуби 20 секунди, докато изваждаше мотора си, Тим слезе до седма позиция и с оставащите 15 минути бе на път да загуби мястото си на подиума.

Лидер бе Прадо, който поведе уверено. Гайсер пък се мобилизира и изпревари четирима пилоти. Постигна невероятна скорост със своята Honda CRF450RW и взе наградата за най-бърза обиколка на TAG Heuer. Неговите турове бяха с почти четири секунди на една обиколка по-бързи от лидерите. Ако имаше още няколко минути от състезанието, той щеше да бъде може би и победител.

Първи финишира Хорхе Прадо, което му донесе и победата в състезанието. Това бе 8-и подиум за Прадо през този сезон. Трети стана Антонио Кайроли с КТМ. Той се върна на подиума за първи път след състезанието в Мантуа, като стъпи 3-и на стълбичката.

Петър Петров с КТМ спечели осем точки и зае 18-о място в крайното класиране. Нашият пилот е 23-и в общото класиране четири кръга преди края на сезона със сбор от 56 точки. Петров записа силен първи манш и завърши 13-и, но във второто състезание имаше проблеми на старта и тръгна последен. Все пак успя да стигне до 22-то място.

Въпреки това първото и третото място бяха достатъчни за второто място в общото класиране. С това той увеличи преднината в точките от 47 на 55. Това означава, че Тим е с една пълна победа пред най-близките си съперници. До края на шампионата  остават само четири кръга, включително още един тук на Ломел в неделя, на 25 октомври. Гайсер изглежда в много силна позиция да вземе четвъртата си световна шампионска титла