MXGP: Майкъл Иванов с нови точки от Португалия

Какъв фантастичен MXGP на Португалия на трасето на Агуеда!  Петият кръг от Световния шампионат по мотокрос на FIM представи какво фантастично шоу както в класовете MXGP, така и в MX2 с новата обърната верига, която позволи на състезателите да преминат на пълна екипировка и да се насладят на новото оформление.

В края на деня Джефри Херлингс от Red Bull KTM Factory Racing спечели втората си обща победа за сезона и вече има 101 победи в Гран при. Така се присъедини към рекорда на Стефан Евертс. Зад него на второ място беше Ромен Февър от Kawasaki Racing Team, който спечели втория си подиум за сезона, а на третото стъпало на подиума беше Хорхе Прадо от Red Bull GASGAS Factory Racing, който запази рекорда си от 100% подиуми този сезон.

На трасето в Агуеда имаше и български успех. Топ пилотът ни в мотокроса Майкъл Иванов от „АИТ рейсинг тийм“ добави нови точки към актива си в световния шампионат през този сезон. Това е третия старт на Майки в MXGP през 2023 г. Той направи добро каране и зае 20-та позиция и в двата манша. Така взе 2 точки за общото класиране.

„MXGP на Португалия беше добро състезание за мен. Стартирах лошо и в двата манша, но след това показах стабилно темпо и добра скорост. В крайна сметка – 20-ти и в двата манша. Следващата спирка е Испания!“, обобщи надпреврата Майкъл Иванов. Днес той и екипът му заминават за испанската столица Мадрид, където тази седмица ще се подготвят за следващия старт от MXGP.

В големия клас първия манш бе спечелен от Прадо с GASGAS, следван от Февър и Херлингс.  Във втория манш Херлингс бе на върха, което му донесе и победата. Втори отново бе Февър, а трети – Джеръми Сийвър с Yamaha. Шестото място на Прано осигури на Херлингс 101-ата победа.

В MX2, Джаго Геертс  от Monster Energy Yamaha Factory записа хеттрик с перфектна тройна победа. Той  спечели квалификационното състедзание MX2 в събота и двете състезания в неделя. Той беше пред Кай де Волф от Nestaan ​​​​Husqvarna Factory Racing, който запази постоянството си, и съотборника на де Волф  – Роан Ван де Мусдайк на трето място за първия си подиум за сезона.