MXGP: Кайроли се разписа на свой терен в Трентино

Антонио Кайроли с КТМ спечели MXGP на Пиетрамурата – второто от трите поредни състезания на трасето в Трентино, Италия. Втори стана действащият световен шампион Тим Гайсер с Honda, а трети Ромен Февър с Kawasaki. Така интригата около титлата три кръга преди края се заплете още повече.

В първо състезание Хорхе Прадо от Red Bull KTM Factory Racing грабна холшота от Тим ​​Гайсер (Team HRC). Гайсер поведе, когато Ромен Февър (Monster Energy Kawasaki Racing) се опита да изпревари и испанеца.

Лидерът в класирането Джефри Херлингс от Red Bull KTM Factory Racing нямаше късмет, тъй като падна в първия завой. Когато Куршумът се изправи, за да тръгне, разбра, че има проблем с мотора, заради което не можа да продължи. Това беше важен момент за шампионата.

Джереми Сийвър (Monster Energy Yamaha Factory Racing) също имаше добър старт, тъй като беше 4-и, зад Февър, но Антонио Кайроли (Red Bull KTM Factory Racing) му дишаше във врата.

Гайсер продължи да води, докато Февър намали разликата до 1,876 секунди, след като направи най-бързата обиколка в състезанието. Французинът атакува словенеца, след като преднината на Гайсер бе намалена до по-малко от секунда. Гайсер успя да отговори, като подобри времето за най-бързата обиколка в състезанието .

Междувременно Кайроли успя да се доближи достатъчно до Сийвър, за да заобиколи швейцареца и да премине на четвърто място. След това взе на прицел по-младия си съотборник Прадо. На Кайроли бяха нужни няколко обиколки, за да направи перфектно изпреварване на испанеца и на 8-ия тур стана трети.

Изглеждаше, че Гайсер е вдигнал темпото, след като беше притиснат от Февър. Французинът отговори с още една бърза обиколка и се закачи на задното колело на словенеца, но допусна грешка и в резултат загуби доста време. Гайсер дръпна с 5,929 сек. Суийвър успя да намали разликата с Прадо. Двамата започнаха битка за четвърто място,  която продължи през по-голямата част от състезанието. Три обиколки преди края швейцарецът най-накрая успя да стане 4-и.

Докато Суийвър се бореше, неговите съотборници Бен Уотсън и Глен Колденхоф също се движеха добре на шесто и седмо място. Двамата приключиха на тази позиция.

В последните няколко финални обиколки имаше зверска битка между Гайсер и Февър, като си разменяха местата. Малко преди края  французинът успя да го изпревари, да си осигури победата в манша, а Гайсер остана втори. Кайроли беше трети, пред Суийвър и Прадо.

Във второ състезание Кайроли направи страхотен холшот, като поведе пред Суийвър, Прадо, Патюрел и Колденхоф. Междувременно Херлингс, Гайсер и Февър бяха затворени в средата на колоната. Херлингс и Гайсер побързаха да спринтират, като успяха да се справят с Патюрел.

Кайроли продължи да контролира състезанието, следван от Суийвър и Колденхоф. Херлингс притисна Прадо, който не отстъпи без битка. В крайна сметка Куршума успя да изпревари испанеца. На третата обиколка Гайсер изпревари Прадо и започна да се приближава към Херлингс, а Февър спечели от Патюрел 7-о място.

След това Суийвър направи най-бързата обиколка в състезанието, като имаше разлика от 1,680 сек. от Кайроли. Но по-назад от тях Херлингс направи грешка и падна, което позволи на Гайсер да мине напред. Февър също се възползва максимално от това, като се закачи за задното колело на Херлингс.

Битката между Херлингс и Февър продължи 15 обиколки, но Херлингс не отстъпи и двамата завършиха състезанието 4-и и 5-и, което все пак даде на Херлингс предимство за шампионата. В челото Кайроли беше впечатляващ. Обиколка след обиколка, 9-кратният световен шампион направи няколко най-бързи обиколки в състезанието, докато се отдръпна от Суийвър и Колденхоф.

В последните няколко обиколки Колденхоф беше подложен на натиск от Гайсер, който изпревари нидерландеца за да вземе жизненоважни точки за шампионата. Херлингс и Февър последваха стъпките му, докато Колденхоф стана 6-и. Гайсер имаше шанс да догони Суийвър, но не му стигна време, тъй като Кайроли спечели състезанието, а швейцарецът остана втори.

Резултатът на Кайроли 3-1 му даде и обща победа в състезанието, като Гайсер беше втори, а Февър – трети. Въпреки че Херлингс не успя да влезе в топ 3, той остава с червения плакет до неделя. Само една точка го разделя с Февър, докато Гайсер изостава само с още две точки от французина.