MXGP: Гайсер с короната, Колденхоф и Виал с победи във Финландия

MXGP на Финландия отбеляза петата титла на Тим Гайсер от Team HRC. Той беше коронован за световен шампион по мотокрос за четвърти път във висши клас, както вече писахме.

Това обаче беше важна Гран при за Yamaha. Марката за първи път в историята си отбеляза 1-2-3 в клас MXGP, тъй като подиума беше окупиран от Глен Колденхоф, Джереми Сийуър и Максим Рено от Monster Energy Yamaha Factory Racing.

В клас МХ2 победата спечели Том Виал с КТМ. Французинът бе най-бърз във втория манш, а в първия най-бърз беше Джаго Геертс с Yamaha. Втори за Гран при на Финландия стана Кай де Волф с Husqvarna, а трети – Геертс.

В първия манш на MXGP Ромен Февър с Kawasaki  си осигури Fox Holeshot пред Тим Гайсер,  Джеръми Сийуър, Глен Колденхоф и Браян Богерс от Husqvarna. Богерс изпревари Гайсер,  който се стремеше да не допусне грешка по пътя към титлата. След това бе задминат и Сийуър. Така Багерс  излезе начело, преотстъпено му от Февър. Богерс беше на 1,549 секунди пред Февър и Сийуър, който обаче катастрофира и се върна на шесто място. Миг по-късно Февър също катастрофира, което прати Гайсер до второ място.

Богерс контролираше състезанието, а зад Гайсер бяха тримата пилоти на Yamaha. Те успяха да минат пред него. Три обиколки преди края Гайсер падна на шесто място.

В крайна сметка Богерс спечели, следван  от Колденхоф, Рено Сийуър и Февър.

Във второ състезание Колденхоф взе Fox Holeshot, следван от  Феввър, Хенри Якоби от JM Honda Racing, Сийуър и Рубен Фернандес от Honda 114 Motorsports точно зад него. Междувременно Гайсер се бореше за 15-то място.

Колденхоф поведе, когато Февър отново катастрофира тежко, което позволи на Якоби да стане втори. После Якоби направи най-бързата обиколка в състезанието, докато Богерс измести Иво Монтичели от JM Honda Racing за четвърто място.

Гайсер стигна до 10-о място. После успя да изпревари Фернандес за девети и по-късно Паулс Йонас и Гебен Ван Венрой от Yamaha.

Богерс беше на път да завърши на подиума, преди да катастрофира само четири обиколки преди края. Това му стрева класирането в топ 3 след голямата му победа в първото състезание.

В крайна сметка Колденхоф беше победител пред двамата си съотборници Сийуър и Рено. Точно така бе и класирането на подиума.

Но големите празненства дойдоха от Team HRC и Тим Гайсер,  тъй като те празнуваха пета световна титла заедно!