MXGP: Гайсер доминира на финала на сезона във Великобритания

Тим Гайсер от отбора на HRC постави своя отпечатък върху световния шампионат по мотокрос през 2023 г. Той постигна впечатляваща победа с първи места и в двата манша във финалния кръг на сезона, на невероятното трасе Матърли Бейзин във Великобритания. На второто стъпало на подиума се качи СДжеръми Сийвър с Yamaha, а трети стана Ромен Февър с Kawasaki.

Съотборникът на Гайсер – Рубен Фернандес също завърши сезона със страхотно трето място във втория манш. Така във втория манш Honda CRF450R на Team HRC бе най-бързата машина.

В първия манш Гайсер влезе в първия завой добре позициониран – трети и Фернандес на няколко места по-назад. В средата на надпреварата стана втори, а точно когато показаха, че остават две обиколки, словенецът излезе начело. Втори стана Сийвър, а трети бе Глен Колденхоф с Yamaha. Четвърти завърши световният шампион Хорхе Прадо с GASGAS, който миналата седмица сложи короната. Сега обаче стана 10-и за кръга.

Във втория манш, подобно на първия, дуото на Team HRC премина зад първия завой в топ 5. На Гайсер)му трябваха само няколко обиколки, за да излезе начело и бързо извади неопровержима разлика. Той направи няколко поредни обиколки с повече от секунда по-бързо от всеки друг в колонат. Гайсер в крайна сметка взе победата с почти шест секунди преднина. Втори стана Февър, а зад него Фернандес беше замесен в голяма битка за третото място. В последната обиколка той направи своята атака, изпревари Сийвър и стана трети в машна, и пети в общото класиране за Гран при. Това беше страхотно представяне, след третото му място в Маджора миналата седмица.

Така първеството приключи. първи е Прадо с 921 т., следван от Февър с 854 т. Трети е Сийвър със 759, а след него е Колденхоф с 695 т. Фернандес завърши на пето място в шампионата с 654 и една обща победа в MXGP на Патагония-Аржентина и четири подиума.