MXGP: Богерс печели в Ломел

Брайън Богерс с Husqvarna спечели 14-ия кръг  от световния шампионат по мотокрос в клас MXGP. Той триумфира на класиката – пясъчното трасе в Ломел, за Гран при на Фландрия. В клас MX2 Джаго Геертс с Yamaha спечели блестяща победа.

Всяка година Ломел представя едни от най-трудните условия за състезания. Сега не беше изключение, тъй като изгарящата жега добави още един елемент към вече взискателната писта, която наистина тества дори най-добрите състезатели по пясък в света.

В MXGP нидерландците владееха подиума, но мястото за най-високото стъпало не се знаеше до карирания флаг. Това бяха Калвин Вландерен с Yamaha и Глен Колденхоф от Monster Energy Yamaha Factory Racing. Те се присъединиха към Богърс в надпреварата, като даваха на холандските фенове емоции и удоволствие край трасето .

Междувременно, в MX2, Гертс даде на своите фенове точно това, което искаше, докато се бореше плътно с Кей де Улф с ​​​​Husqvarna, за да спечели поредна победа и увеличи преднината си в шампионата до 23 точки пред Том Виал с KTM.

В първото състезание от MXGP във Фландрия, Хорхе Прадо с GasGas грабна Fox Holeshot-а и поведе пред Тим Гайсер с Honda, Джеръми Сийвер с Yamaha Factory Racing и Браян Богерс от Husqvarna Factory Racing. Ромен Февр с Kawasaki  и Калвин Вландерен от Гебен Ван Венрой от Yamaha Racing бяха точно зад лидерите.

След това Сийвер изпревари Гайсер, за да се класира втори. Богерс се възползва максимално от възможността да преодолее и словенеца. Гайсер се опита да се противопостави, но Богерс успя да се утвърди в позицията. После Февър и Владерен са бореха помежду си за пето място, също задминаха Гайсер.

Богерс си проби път до второ място. Февър го последва. След това Богерс направи най-бързата обиколка в състезанието, като намали разликата с Прадо. Холандецът изненада испанеца, уверено го атакува от вътрешната страна и поведе. Прадо остана втори.

Глен Колденхоф с Yamaha също изпревари Гайсер за 6-ото място. Словенецът не не можеше да си позволи повече грешки, тъй като Максим Рено с Yamaha започна да го притиска. В същото време Прадо започна да губи позиции. Factory Racing се очертаваше на заден план.

В заключителните етапи на манша Владерен блокира мотора си, което позволи на Сийвер да стигне до трето място. Въпреки че южноафриканецът се върна веднага, за да задържи третата позиция. В последните три обиколки на първия манш Вландерен хвана Февър неподготвен, като взе второто място от французина.

Богерс вече беше с повече от 10 секунди преднина начело и спечели състезанието, с Влаандерен втори и Февър трети. Колденхоф беше четвърти пред Рено, Сийуър падна и остана 6-и пред Гайсер. В състезанието участва и нашият Петър Петров с Kawasaki. Той бе извън зоната на точките – на 26-о място, на обиколка след победителя.

Във второ състезание Прадо отново взе Fox Holeshot за 15-ти път този сезон. Той поведе пред Бен Уотсън, Колденхоф, Богерс, Сийвер, Февр и Гайсер. Колденхоф бързо скочи на второ място. Уотсън пък се срина до 6-о.

Колденхоф започна да притиска Прадо. Сийвер отпадна от седмо място на 10-и и започна трудна битка за швейцареца.

В четвъртата обиколка Колденхоф беше лидер, след като Прадо падна до второ място. Гайсер беше изпреварен от Февр и Богерс. Словенецът беше под по-голям натиск, тъй като и Вландерен му отне петото място.

След това Февр започна да упражнява натиск върху Прадо, който падна точно когато французинът го задмина за второто място. Испанецът излезе на седмо място пред Уотсън.

Вландерен и Февър започнаха битка. Вландерен сякаш иска да повтори първия манш, но направи няколко грешки и беше изпреварен от Богерс, който стана 3-и. Февър записа най-бързата обиколка, но изоставаше с 4.120 секунди от Колденхоф.

В крайна сметка Колденхоф пресече линията първи и спечели второто си състезание за сезона пред Вландерен и Богерс. Февър беше четвърти, докато Сийвер успя да се пребори до петото място.

Победа в състезанието и трета победа поставиха Богерс на най-високото стъпало на подиума, с асистенти Вландерен втори и Колденхоф трети. Въпреки че пропусна да се класира на подиума и се бореше през целия уикенд, Гайсер продължава да води в класирането и вече е на 122 точки пред Сийвър, докато Prado остава трети.

Българският кросист Петър Петров не завърши манша.