Мотополигон „Горна Росица“ приема европейски и национален шампионат по мотокрос

В края на тази седмица мотополигон „Горна Росица” край Севлиево – един от най-добрите в света, ще приеме състезателите от европейския шампионат по мотокрос в класовете ЕМХ65 и ЕМХ85, както и 4-ия кръг на републиканския шампионат при големите от класовете МХ2, МХ1 и МХ. С това състезанието приключва и „пролетния полусезон“ в мотокроса, който ще бъде възобновен пак в Севлиево, но на 11 септември.
Очаква ни напрегнат мотоуикенд, тъй като освен споменатите състезания по мотокрос, Мартин Чой и Боян Бойчев ще стартират на Панония ринг в Унгария в кръг от купата „Алпе Адрия“. В световния шампионат по мотокрос във Франция, в клас МХ2 ще стартират пък Петър Петров и Майкъл Иванов. Иван Петров няма да участва, тъй като има контузия.
На пресконференция на БФМ днес един от добрите наши кросисти – Хакан Халми от Севлиево потвърди готовността на любимото му трасе за състезанието в събота и в неделя. Хакан е лидер в клас МХ2 и отново ще се бори за победа. Мотополигон „Горна Росица”, въпреки че през последните две години не е бил домакин на Световен шампионат, продължава да се развива като конфигурация и инфраструктура и определено едно от топ 3 мотокрос съоръжения в света и днес. Този път състезателите ще бъдат посрещнати от нова, подобрена конфигурация спрямо сезон 2015 (нови елементи), ново „детско” трасе за клас ЕМХ65 (в зависимост от метеорологичните условия) и нова зона за почистване на мотоциклети, съобразена с последните изисквания. Общината и МСК Севлиево както винаги са максимално ангажирани в организацията на състезанието, което винаги е гаранция за добре свършена работа и отлични условия на мотополигона.
По време на състезанието в Троян, положението в клас ЕМХ65 се промени значително и на сцената се появиха двама нови състезатели – Мариус Поповичи (КТМ, Румъния) и Ласло Течи (Унгария, КТМ), които показаха силно каране и добра подготовка. Въпреки това обаче, лидери в подреждането на шампионата са Матия Стерпин (Хърватско, КТМ, 88 т.) и Виктор Бориславов (Мотоспорт Варна, КТМ, 82 т.), като разликата между двамата е едва 6 т. В Севлиево първо участие за сезона ще отбележат и някой нови състезатели от Унгария и Хърватско, но подиума най-вероятно ще бъде сериозно повлиян от атмосферните условия и прогноата за дъжд.
След като пропусна надпреварата в Троян поради матура, Адам Ковач (Унгария, КТМ) ще се включи в борбата на мотополигон „Горна Росица” тази седмица без да познава конкуренцията си. А тя не е никак малка. Лидер в класирането на клас ЕМХ85 е хърватинът Никола Хранич (Хускварна, 100 т.), който до момента няма загубен манш в сериите. Втори в подреждането е гръкът Антонис Сагмалис (КТМ, 88 т.). На третата позиция в момента, Николай Малинов (МСК Севлиево, Kawasaki, 70 т.) ще трябва да „забрави” за падането си в Троян, което му коства много точки. Хубавото е, че младият пилот се размина без сериозни контузии и ще преследва подиума в Севлиево с увереност, но и в много голяма конкуренция. Кристиян Иванов (НСА моторспорт, КТМ, 66 т.) и Димитър Грозданов (МХ Рейсинг Симитли, КТМ, 63 т.) се представят отлично за своята първа година в клас МХ85, а Ерай Хасан (Мотоспорт Черно Море, КТМ, 46 т.) все още не се е възстановил напълно от контузия през април и неможе да покаже изцяло потенциала си.
В републиканския шампионат в клас МХ2 съкщо ще е оспорвано. С надеждата, че непрежението около абитуриентските балове вече е поотшумяло, пилотите ще могат да се концентрират в надпреварата, главно в състезателна дейност, класирането на шампионата след три кръга дава доста реална престава за конкуренцията. В клас МХ2 Джуниър, Георги Георгиев (Текстил рейсинг, Suzuki, 129 т.) има само една точка преднина пред Тони Цветков (Панчо Рейсинг Тийм, Yamaha, 128 т.), а Хакан Халми (МСК Севлиево, КТМ, 125 т.) е трети, с много сериозни шансове за успех на „родна земя” в Севлиево. Халми е лидер в клас МХ2 при мъжете, където падане в сутрешната тренировка на състезанието в Троян, сериозно попречи на Кристиян Ангелов (НСА Моторспорт, Yamaha, 107 т.) да се представи добре и да запази лидерската си позиция в класа, която имаше след кроса в Левски. Две точки след Ангелов, с по 115 т., в класирането при мъжете се нареждат Георгиев и Цветков, а след като пропусна стартовете в Троян, Любомир Васев (МХ Рейсинг Симитли, Yamaha, 81 т.) има не малко точки за наваксване.
В клас МХ1, лидер с пълен актив от 150т., продължава да бъде румънецът Адриан Радута с Yamaha, а Шевки Шевкиев със Suzuki заема позиция две в класирането със 120 точки. Калоян Илиев (МСК Севлиево, КТМ, 114 т.) показа силно каране в Троян, но постепенно звездата на Васко Георгиев (Панчо Рейсинг, Suzuki, 90 т.) започва да се появява все по-често в зоната на подиума (2-ро място в Троян). Състезателите ще трябва да се съобразяват в бъдеще с неговите амбиции. Атанас Атансов (Троян Моторспорт, Yamaha, 95 т.) и Ивелин Манев (Моторейсинг Варна, КТМ, 66 т.) също намират своето място в челните места на клас МХ1, но тяхната сила ще се прояви с разитието на шампионата през годината.
Мартин Тодоров (Еър Макс Рейсинг, Yamaha) вече натрупа 150 т. и 6 победи в 6 манша от началото на сезона, но голямата интрига в най-масовия клас за момента – клас МХ е между Юлиян Райчев (Панчо Рейсинг Тийм, Kawasaki) и Веселин Малинов (МСК Севлиево, Kawasaki), които са с равен брой точки – 126.
Официалното откриване на състезанието – GRAND PRIX Bulgaria 2016 е от 10:00 часа в неделя, а в събота тренировките започват в 10:30 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.