MotoGP75: Победителите в състезанията

Продължава по-дълбокото разглеждане на историята в 75 години от създаването на Гран при. Този път  дневен ред са едни от най-големите  победители в състезанията. Затова се разглеждат по-задълбочено някои от фактите и статистиките.

Във всички класове

Във всички класове има едно познато име на върха за повечето победи в състезания:

Джакомо Агостини. Италианецът взе зашеметяващите 122 победи в хода на славната си кариера.

Следва друга позната легенда на италианския спорт в MotoGP: Валентино Роси. „Докторът“ спечели 115 Гран При през цялата си кариера в световния шампионат.

Следва Анхел Нието с 12+1-кратния световен шампион с 90 победи във всички класове. След това е осемкратният световен шампион Марк Маркес (Gresini Racing MotoGP) с 85,. Майк Хейлууд допълва топ пет със 76 победи.

Това означава, че Марк Маркес може да се изкачи до трето място в генералното класиране, ако спечели пет или повече Гран При състезания през 2024 г., изравнявайки или изпреварвайки Нието.

Турският състезател Чан Ончу е най-младият победител във всички класове след триумфа си с уайлдкард на Гран при на Валенсия през 2018 . в Moto3  – на 15 години и 115 дни.

Най-възрастният победител в който и да е клас е Артър Уилър, на 46 години и 70 дни, когато спечели състезанието в 250 кубика на Гран при на Аржентина през 1962 г.

Във висшия клас

Като се има предвид само висшият клас, ездачът с най-много победи се променя. Това е Роси, който взе 89 победи, изпреварвайки Агостини с 68.

Марк Маркес също се придвижва нагоре в таблицата, когато се разглежда само висшият клас, с 59 победи в MotoGP на негово име. След това има още две легенди: Мик Дуън с 54 и Хорхе Лоренцо с 47 допълват първите пет.

Това означава, че Марк Маркес може математически да се изкачи до второ място в генералното класиране, ако спечели девет или повече Гран При състезания през 2024 г., изравнявайки или изпреварвайки Агостини. Той е печелил девет или повече GP в един сезон във висшия клас три пъти преди: 2014 (13 – включително първите 10 поред), 2018 (9) и 2019 (12).

Най-възрастният победител във висшия клас е Фъргюс Андерсън, който спечели Гран при на Испания през 1953 г. на възраст 44 години и 237 дни.

Най-младият победител в кралския клас е… Марк Маркес. Той беше на 20 години и 63 дни, когато спечели на Circuit of the Americas в Остин, Тексас през 2013 г.

Това обаче може да се промени този сезон. Новобранецът Педро Акоста (Red Bull GASGAS Tech3) само подхранва шума в тестовете досега. Той започва сезон 2024 на 19 години и 290 дни в деня на състезанието в Катар. Така Акоста има време до Германия, за да подобри рекорда!