MotoGP: Yamaha потвърди Довициозо за Мизано

Шефът на Yamaha Лин Джарвис обяви, че Андреа Довициозо ще се върне в MotoGP този сезон с Petronas SRT на Мизано. Франко Морбидели пък отива в заводския отбор.

Името на Довициозо беше свързано със  завръщане в MotoGP през последните седмици в SRT след изгонването на Маверик Винялес от фабричния отбор Yamaha. Както се очакваше, Морбидели, който в момента се състезава за SRT, ще отиде в заводския екип още тази година, преди да остане там за пълен сезон през 2022 г.

На Силвърстоун Джарвис каза пред BT Sport, че Морбидели вероятно ще направи своя дебют в заводския тим на Yamaha в Мизано следващия месец, след като отново влезе във форма след операцията на коляното през юни.

На мястото на Морбидели в SRT на Мизано ще бъде 15-кратният победител в MotoGP Довициозо. Въпреки че договорът все още не е подписан, Джарвис не вижда никакви пречки това да се случи. Довициозо е настроен да оглави екипа, който ще бъде сформиран от SRT през следващата година, след като обяви, че ще се справи с MotoGP в края на 2021 г.

Джарвис каза: „Имаме ясен план с ръководството да дадем шанс на Франки (б.р. Морбидели) да кара в заводския тим до края на годината, за да свикне преди първия си пълен сезон през 2022 г. Това е трудна за него година. Като се има предвид тази странна ситуация този сезон, ще го надградим. Така че, когато Франки се върне, намерението е той да бъде в заводския екипа.”

На въпроса дали Довициозо ще бъде водещ пилот SRT през 2022 г., Джарвис добави: „Да, почти. Договорихме се този уикенд с Андреа и неговите мениджъри. Все още не сме подписали, но наистина не вярвам, че има някакви пречки за това. Сега работим върху плана Андреа да се завърне в Мизано, а след това ще бяга този сезон с мотора на Франки. През следващата година ще работи за тима цял сезон.”

Виналес ще се присъедини към отбора на фабричната Aprilia през следващата година и трябва да тества RS-GP в Мизано следващата седмица преди потенциалния дебют през 2021 г. във финалните състезания.

Джарвис потвърди, че настоящите състезатели на SRT в Moto2 и Moto3 Джейк Диксън и Дарин Биндер са в проекта на SRT за участие през 2022 г.