MotoGP срещу Covid-19: пилоти, отбори, спонсори и партньори се обединяват срещу пандемията

Глобалната пандемия на коронавируса породи глобална реакция, включително от MotoGP. Това е за всички от паддока и онези, които правят спорта такъв, какъвто е. Включват се пилоти, отбори, спонсори, партньори и всички свързани със спорта. Така всеки играе роля за борба с Covid-19.
Официалното благотворително сдружение на MotoGP – Two Wheels for Life, наскоро стартира кампания заедно с Dorna Sports. Набират се средства за за борба с Covid-19. В помощ на каузата бе първата в света виртуална Ред Бул Гран при на Испания. Набраните средства ще отидат за предоставяне на тестове, образование и оборудване. Те са за труднодостъпни общности в редица страни в Африка на юг от Сахара. Това е за да се предотврати разпространението на коронавируса и други смъртоносни заразни болести.

 

Редица мотоциклетисти от MotoGP направиха ключов принос. Сред тях бе световния шампион в MotoGP Марк Маркес и съотборникът му – брат му Алекс. Двамата пилоти на Repsol Honda дариха екипировка на болницата Universitari Arnau de Vilanova в техния роден град Лейда, Каталуня.

VR46 Srl на Валентино Роси (Monster Energy Yamaha MotoGP) се събра заедно с хора от бизнеса в тяхната област.


Така се събраха и дариха средства за придобиване на нови респиратори за l’Azienda Ospedaliera Marche Nord. Самият Роси направи много дарения и инициативи за повишаване на морала. Той изненадва 102-годишен негов почитател, който победи вируса. Доктора се свърза с него с видеообаждане. Записа редица различни видео съобщения за засегнатите.
Маверик Винялес (Monster Energy Yamaha MotoGP) също участва активно в родния си град. Пилотът на Yamaha закупи значителен брой тестови комплекти за Covid-19. Това позволи на дома за социални грижи Residencia Europalau да тества редовно целия персонал и жители за вируса. Маверик е дарил маски и защитни екрани на Университетската болница на Жирона д-р Жозеп Труета и болницата Санта Катерина, също в Жирона.
Фен клубът на Франческо Баная (Pramac Racing) също набира средства за битката с вируса. Близо 14 000 евро са дарени за Agenzia Ospedaliera Città della Salute di Torino в Торино. Междувременно пилотът от MotoE и победител в Гран При Доминик Агертер направи няколко дарения. Когато беше затворен в Барселона, даде помощ на местния дом за социални грижи, като дезинфекцира сградата.

Ducati Motor Holding, към който принадлежи екипът на Ducati, организира акция за набиране на средства. Тя бе от името на Azienda Ospedaliero Universitaria di Bologna Policlinico di S.Orsola. Кампанията #raceagainstCOVID има за цел да събере средствата за финансиране на оборудване, изследвания и персонал в Policlinico di S. Orsola в Болоня. Заведението се занимава изключително с грижи за пациенти в реконвалесценция след Covid-19. Целта е 500 000 евро. Първите дарения идват от членовете на борда на директорите, следвани от служителите на Ducati. Общата сума след това се удвоява от компанията.
Така се създаде основата на набирането на средства. Сега той беше представен на дукатистите по целия свят. Пилотите от MotoGP Андреа Довизиосо и Данило Петручи са само двама от персонала на падока, които подкрепят инициативата.

Компанията-майка на производителя на мотоциклети за Световната купа на ФИМ  Enel MotoE – Energica – CRP Technology също се включи.


Тя гарантира, че някои от същите експертизи, направиха невероятния успех на Energica Ego Corsa, сега се ангажират с борбата с коронавирус. В компанията се произвеждат няколко функционални прототипа на аварийни клапани за реанимационни устройства. Също така и свързващи компоненти за аварийни дихателни маски за асистирана вентилация. Използват се добавки и собствен патентован изоформен материал Windform P1. В момента клапите се тестват в болница в Ломбардия, Италия.
LCR Honda имат един от моторите RC213V, включен в художествена изложба. Тя е създадена за подкрепа на болници в Бреша, наречена BrixiaPROart. Инициативата BrixiaPROart е създадена от група професионални фотографи, решили да пуснат собствени творби за продажба онлайн. Така те помагат за набирането на средства за оборудване, машини и лекарства. Те са необходими в борбата срещу Covid-19.

Фирмата Pramac, собственик на отбора Pramac Racing, също предостави дизелов генератор GSW705V в болница Ухан, за да осигури мощност в режим на готовност.

Repsol е дарил 400 000 маски на испанската система за здравеопазване. Също и полипропилен, произведен в техния завод в Уеска. Той е за Испанската фондация за изследвания и развитие в транспорта и енергетиката (CIDAUT) във Валядолид. Това позволява производството на до 5700 цели щитове за лице на ден. Освен това Repsol са пренастроили лабораториите си в технологичната лаборатория Repsol. Те произвеждат дезинфекциращ механизъм за ръце. Дали са на болницата Де ла Паз в Мадрид PCR машина, способна да извършва 500 теста за Covid-19 на ден.

Petronas, официалният доставчик на гориво за класовете Moto2 и Moto3, както и титулярният спонсор и технически партньор на Petronas Yamaha SRT в MotoGP и Petronas Sprinta Racing в Moto2 и Moto3, има редица инициативи.

Малайзийската компания работи за създаването на прототип на непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP). С това помага за намаляване на зависимостта на пациенти на Covid-19 от вентилатори в Малайзия.
Първоначално машините са разработени от друг партньор на Petronas в мотоспорта: Mercedes AMG F1. В силовите агрегати с висока производителност (HPP) на Mercedes-AMG, в сътрудничество с University College London.Petronas също дариха около 4,3 милиона евро за жизненоважно медицинско оборудване и консумативи. Те започнаха кампанията #WeWishYouWell в социалните медии. Така показаха солидарност и подкрепа за онези, които се борят с вируса.
Доставчикът на смазочни продукти за Moto2 и Moto3 Liqui Moly направи също дарение. Компанията е спонсор на екипа на Liqui Moly Intact GP даде първоначално 1 милион евро безплатни продукти. Те бяха за спешни служби, болници и пожарни в Германия. Включително двигателни масла за линейки, както и добавки за поддръжка аварийни генератори. Те са необходими за работа с медицинско оборудване в случай на спешност. След първото дарение компанията вече добави продукти на стойност 2 милиона евро.
Пистата в Муджело – Autodromo Internazionale del Mugello помогна. Достави оборудване от медицинския център на трасето на тосканските здравни власти. Включително два вентилатора, два монитора за интензивно лечение, четири монитора на дефибрилатор и други.
Доставчикът на комуникации в MotoGP – Tata Communications, главната холдингова компания Tata Sons, обеща над 122 милиона евро. Tata Trusts са дарили над 60 милиона евро за медицинско оборудване. Средствата са за създаване на лечебни заведения и здравно обучение на работници.

 

Официалният доставчик на гуми за MotoGP и MotoE – Michelin също има принос в борбата срещу пандемията. Те се концентрират върху редица жизненоважни елементи от защитното оборудване и компонентите на медицинските изделия. Включително разработването и производството на няколко вида маски. Също и аутсорсинг на производството на 10 000 стерилизиращи се поликарбонатни защитни козирки за френски болници.

Компанията се присъедини към други от региона Оверн-Рона-Алпи в производството на нова маска за лице за многократна употреба.

Целта е производството на повече от пет милиона маски до края на юни. Michelin предлага безплатни услуги от местни дистрибуторски мрежи и безплатни гуми за здравни специалисти и логистични компании. Редица страни вече са се възползвали от тази инициатива, включително Китай, Германия, Италия и редица страни от Персийския залив.
BMW Group, към която принадлежи BMW M, доставчик на официалния автомобил на MotoGP са планирали редица инициативи. Групата дари 100 000 маски в ранните етапи на кризата. После в началото на април, докато представиха на правителството на Бавария един милион чифта ръкавици за еднократна употреба и 50 000 дихателни маски FFP2. Още един милион маски ще бъдат добавени скоро.
BMW Group закупиха системите, за да произведат своя собствена, която започва работа след няколко седмици. Компанията също така осигурява превозни средства на социални и здравни заведения. В Германия и на много места по света помага на социалните и обществените институции с дарения на стоки и материали като дезинфектанти.
Партньорът на MotoGP и на Световната купа на ФИМ Enel MotoE  – Enel дари 23 милиона евро в Италия. Чрез своята организация с нестопанска цел Enel Cuore, средствата са за поредица от мерки за подкрепа. Те са за ключови организации, които участват в предоставянето на здравни и социални услуги. Чрез фондацията си Lenovo, технически партньор и изключителен спонсор на MotoGP шампионата е дарил технология на нови болници, лекуващи пациенти и на изследователи, изучаващи вируса. Предоставен бе софтуер и хардуер на училищата за работа онлайн. Освен това досега Фондацията е дарила 6,7 милиона долара за борба с коронавирус.

Allianz, официалният застрахователен партньор на Световната купа ФИМ Enel MotoE е глобално активен.

Allianz Partners, в сътрудничество с Allianz Германия, е сключила сътрудничество с Get.On Institute, за да предложи цифрови, достъпни за всички психично-здравни услуги в Германия. Allianz Испания също стана основен спонсор на OxyGEN проекта от Protofy. OxyGEN е устройство, което автоматизира процеса на ръчна вентилация. Това е отворен хардуерен проект, което означава, че Protofy прави схемите достъпни за безплатно изтегляне за всеки, който желае да ги изгради. В допълнение, Allianz Spain внесе 2,8 милиона евро за специален фонд за животозастраховане в размер на 37 милиона евро, създаден от застрахователите в Испания за здравни работници.
В Италия, Allianz си партнира с Sapio Group, за да подкрепи създаването на болница за интензивно лечение в помещенията на Fiera di Milano. Италианският клон на Allianz Partners е дарил 55 000 евро за проекта. Allianz Италия също подкрепя две милански инициативи за подпомагане на неравностойните лица в града. Също и свързан проект в Триест за подпомагане на нуждаещите се местни семейства.
Allianz Франция, в партньорство с UNIM, дари 1 милион евро на Института Пастьор и Коронавирусната група за изследвания Covid-19. Също и за подкрепа на инициативи от стартиращи компании за подобряване на ежедневния живот на медицинските работници. Allianz Словакия отпусна около 85 000 евро за закупуването на медицински изделия за болници. Първото от тях вентилационно устройство, дарено на университетската болница в Братислава.
Allianz Africa е отделила 100 000 евро за подкрепа на усилията на Covid-19 в африканските страни. Те са насочени към закупуване на тестващи комплекти и медицински консумативи, които ще бъдат доставяни директно на болници и здравни заведения. В Тайланд, Allianz Ayudhya дари над 28 000 евро за 1000 лични предпазни средства (PPE) и 4000 маски N95 за болници в страната. Allianz Индонезия си сътрудничи с Halodoc Индонезия, за да осигури бързи тестове на Covid-19 в Джакарта.
Доставчикът на ръчни инструменти на MotoGP – Stanley към „шапката“ Black & Decker отпусна 10 милиона щатски долара финансова подкрепа. Те са в полза на служителите. Включително закупуването на три милиона маски за лице. Създаден бе и фонд за подпомагане на служители и схема за дарения. Официалната бира на MotoGP – Singha, собственост на Boon Rawd Brewery Co. Ltd. са дарили близо 1,5 милиона евро за борбата срещу Covid-19 в Тайланд.

Официалните логистични партньори на MotoGP и Световната купа MotoE – DHL също дават важен принос.

Те изпращат спешно медицинско оборудване и консумативи за здравни работници. Доставят необходимите стоки и използват своя логистичен опит, за да намерят решения, които да позволят на компаниите да продължат да работят в тях изключителни обстоятелства. Техният персонал във Великобритания има жизнен принос за кампанията #ClapForTheNHS в цялата страна.

Екипи за научноизследователска и развойна дейност и производствени екипи в Oakley, официален доставчик на очила за MotoGP, работят с тяхната местна медицинска общност. Те са за разработване на защитни щитове за масово производство. Дариха 20 000 броя защитни очила, които да бъдат изпратени в Северна Америка и Европа.
Доставчикът на MotoGP и MotoE – Prosecco DOC обикновено са на подиума. Но те също иман ключова роля в родината си Италия при кризата на Covid-19. Имаше помощ на региона Венето, един от най-засегнатите от огнището. Консорциумът предоставил средства за закупуване на интензивно отделение. Направи и вноска за незабавна покупка на оборудване, необходимо в борбата срещу вирусът.
Доставчикът на камиони за MotoGP – Scania участва в битката срещу коронавирус в Швеция. Експерти от тяхната организация за закупуване и логистика работят с университетската болница в Каролина и региона на Стокхолм. Те купуват и доставят защитно оборудване за здравни работници. Ремаркета от Scania се преобразуват в мобилни тестови станции.

Dell’Orto, изключителният доставчик на ECU за клас Moto3, се присъедини към кампания за събиране на пари за интензивното отделение в болница в Монца.

Доставчикът на коли под наем MotoGP – Hertz предостави безплатен наем на превозни средства на здравните работници в Ню Йорк от 25 март до 30 април.Лекарите от ФИМ имат жизненоважна роля по време на пандемията. Над 20 от тях са на фронтовата линия в съответните си страни. За това вече писахме. Доставчикът на медицински услуги MotoGP – Quironsalud също е на фронтовата линия в борбата с огнището в Испания. Служителите от Clinica Mobile, включително ръководителят на службата Мишел Заса също работят на място в Италия.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.