MotoGP: Позволяват на  Aprilia и KTM да развиват двигателите си MotoGP: Позволяват на  Aprilia и KTM да развиват двигателите си

На Aprilia и KTM ще бъде разрешено да продължат развитието на своите двигатели през 2020 г. Като концесионни производители, участващи в MotoGP, ще им бъде разрешено да работят по моторите до края на юни. Това разкри днес Гран при комисията.

След като стартът в Катар за MotoGP от 6-8 март беше отменен поради коронавирусните ограничения. Обичайната хомологация на дизайна на двигателите беше извършена дистанционно на 25 март. Това бе за производителите без концесия – Honda, Yamaha, Ducati и Suzuki. Изпратен бе модел на мотора. Той трябва да съответства на тези в машините на първото събитие през 2020 г.

Тогава беше обявено новото техническо замразяване на MotoGP за двигател и аеродинамиката. Въпреки това от Комисията заявиха: „В момента всички производители, които не отговарят на условията за концесии, трябва да хомологизират спецификацията на двигателя за целия сезон. Досега производителите с отстъпки могат да променят спецификацията на двигателя през годината. В допълнение, на всички производители бяха разрешени два аеродинамични дизайна за мотора на един пилот на сезон.“

Тъй като Aprilia и KTM не бяха обхванати от предишния краен срок за хомологация от 25 март, не беше ясно кога техният двигател ще бъде замразен.

KTM се задоволяваше с предаването на разработка на двигатели през 2020 г. Те спазиха и крайният срок за проектиране без концесия – 25 март. Aprilia искаше да продължи усъвършенстването на най-новия си двигател RS-GP до откриването. Сега и двата производителя ще имат възможност да продължат още малко работата.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *