MotoGP: Позволяват на Aprilia и KTM да развиват двигателите си

На Aprilia и KTM ще бъде разрешено да продължат развитието на своите двигатели през 2020 г. Като концесионни производители, участващи в MotoGP, ще им бъде разрешено да работят по моторите до края на юни. Това разкри днес Гран при комисията.
След като стартът в Катар за MotoGP от 6-8 март беше отменен поради коронавирусните ограничения. Обичайната хомологация на дизайна на двигателите беше извършена дистанционно на 25 март. Това бе за производителите без концесия – Honda, Yamaha, Ducati и Suzuki. Изпратен бе модел на мотора. Той трябва да съответства на тези в машините на първото събитие през 2020 г.
Тогава беше обявено новото техническо замразяване на MotoGP за двигател и аеродинамиката. Въпреки това от Комисията заявиха: „В момента всички производители, които не отговарят на условията за концесии, трябва да хомологизират спецификацията на двигателя за целия сезон. Досега производителите с отстъпки могат да променят спецификацията на двигателя през годината. В допълнение, на всички производители бяха разрешени два аеродинамични дизайна за мотора на един пилот на сезон.“

Тъй като Aprilia и KTM не бяха обхванати от предишния краен срок за хомологация от 25 март, не беше ясно кога техният двигател ще бъде замразен.

KTM се задоволяваше с предаването на разработка на двигатели през 2020 г. Те спазиха и крайният срок за проектиране без концесия – 25 март. Aprilia искаше да продължи усъвършенстването на най-новия си двигател RS-GP до откриването. Сега и двата производителя ще имат възможност да продължат още малко работата.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.