MotoGP: КТМ продължи договора си с  Dorna Sports до 2016 г. MotoGP: КТМ продължи договора си с  Dorna Sports до 2016 г.

От Dorna Sports съобщиха, че KTM е одобрил споразумението, с което се продължава участието на австрийската марка във висшия клас до 2026 г. Изпълнителният директор на KTM AG Щтефан Пиерер и CEO на Dorna Sports Кармело Еспелета финализираха сделката по време на Гран при на Австрия. На Ред Бул Ринг бе решено, че KTM ще бъде производител в MotoGP още седем години. Марката ще продължи своята подкрепа за първенството, включително бъдещото разширяване на календара и всякакви технически предложения.

KTM направи своя дебют в MotoGP през 2017 г. с Red Bull KTM Factory Racing. Оттогава имаше няколко впечатляващи постижения.

Първият подиум дойде едва през втория им сезон с трето място във Валенсия миналата година. Тази година марката стартира от първа редица в Бърно. През 2019 г. присъствието на австрийската марка се разшири и включи като независим отбор  Red Bull KTM Tech 3. Това означава, че четири байка са на решетката всеки уикенд във висшия клас на Гран При. Независимият отбор вече е постигна впечатляващ финал в топ 10 на Ред Бул Ринг.

С повече мотоциклети в грида на MotoGP и повече години участие в класа, ангажиментът на KTM в световния шампионат продължава да нараства. От 2020 г. то включва и поставяне на по-голям акцент върху MotoGP и Moto3.

Австрийската марка ще поддържа програмата си за израстване на млади пилоти към висшия клас.

Това включва поддържането на новата серия Northern Talent Cup и досегашната Red Bull MotoGP Rookies Cup е пътя си в премиерния клас от харесванията на новата купа за северни таланти и Red Bull MotoGP Rookies Cup. Ще има обаче някои ключови промени. KTM се оттегля от участието си като производител в Moto2 в края на сезон. Вместо това ще инвестира допълнително в Moto3.
Това ще включва връщането на марката Husqvarna към малкия клас. Последно състезание на бранда в Moto3 бе през 2014 и 2015 г., като взе два подиума. Марката ще се завърне през 2020 г.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *