MotoGP: Honda ще тества шасито на Kalex преди Гран при на Америка

Honda е готова да тества ново шаси, проектирано от Kalex преди Гран При на Америка през април. Това се налага след трудния старт на сезон 2023 в MotoGP за тима.

Японският производител претърпя тежки 12 месеца и втори сезон без победа за три години. Отборът навлиза в кампанията за 2023 г., която започва този уикенд в Португалия, след тежък период на предсезонни тестове.

Осемкратният световен шампион Марк Маркес призна след тестовете, че мотоциклетът RC213V за 2023 г. в момента е достатъчно добър, за да се бори между пето и 10-то място.  Като част от многобройните големи промени, от Honda правят опити да се измъкнат от кризата. Затова  Honda работи с германския производител на шасита Kalex през последните месеци.

Това сътрудничество първо се прояви под формата на задно подвижно рамо, което беше използвано в задната част на мотора през миналия сезон. Сега Honda е готова да се откаже от собствения си дизайн на шасито в полза на разработено от Kalex. То трябваше да се тества след състезанието за Гран при на Испания в Херес в края на април.

Но сега обаче рамката ще бъде тествана от Стефан Брадл и тестовия екип на HRC, ръководен от шефа Рамон Аурин и новия технически директор Кен Каваучи в Херес. Частните тестове са на 4-6 април.

Ако тестът се окаже положителен, шасито може да бъде изпратено до Circuit of the Americas в Остин за американския кръг от сезона на 14-16 април. Kalex печелеше всичко в Moto2 с шасито си. Има 11 от 13 световни титли от 2010 г. насам, забави производството на рамите си в междинния клас, за да достави на Honda най-новата си разработка.

Частният тест в Херес ще бъде още за KTM, Aprilia и Yamaha. Тъй като компании като Ducati и Aprilia излязоха в челните редици на MotoGP, всички японски марки бяха подложени на контрол през последната година по отношение на това как работят.

Преди компании като Honda и Yamaha поддържаха собствените си разработки на мотоциклети. Сега и двете промениха този подход. Тonda работи с Kalex по ключови компоненти за мотоциклетите. Yamaha също се обърна към бившия гуру на двигателя във Формула 1 Лука Марморини и неговия екип, за да помогнат с разработването на своя двигател за 2023 г.