MotoGP: GASGAS Factory Racing Tech3 е готов за първия си шампионат през 2023 г

Календарът  отброява последните дни до началото на шампионата в MotoGP през 2023 г. Тимът GASGAS Factory Racing Tech3 представи отбора си и е готов за първия си шампионат във восшия клас през 2023 г.

Екипът на GASGAS Factory Racing Tech3 излезе на пистата  за първи път на теста във Валенсия в Испания миналия ноември, а след това преди няколко седмици в Сепанг в Малайзия. Преди последните два дни от предсезонната подготовка на пистата Алгарве в Португалия на 11-12 март, тимът официално представи за първи път отбора си снощи. Влизането на екипа в падока на MotoGP, идва заедно с официалното си представяне в новия испански фабричен комплекс GASGAS близо до Барселона. Там бе и тържеството.


На партито присъстваха двамата пилоти. Пол Еспаргаро е на 31 години, световен шампион в Moto2 през 2013 г., с 52 подиума и 15 победи в два класа.  Аугусто Фернандес е на 25 години, действащ световен шампион в Moto2, с 20 подиума и 7 победи в Moto2. Това са двете звезди на пурпурният RC16. Машините и състезателите бяха показани на гости, медии и фенове на GASGAS. Така тимът започна своя първи MotoGP сезон.

Еспаргаро навлиза в своята десета година в MotoGP. Той е пръскал  просеко на подиума от висшия клас поне веднъж в четири от последните пет сезона. Той има опит като пилот за двама други производители. Еспаргаро направи своя дебют в MotoGP с екипа на Tech3 от 2014-2016 г. Фернандес е единственият новак във висшия клас. Той обаче идва с увереност след успеха си с титлата в Moto2 за 2022 г. и показа отлични признаци на адаптация към по-бързата и по-сложна технология на мотоциклета от MotoGP в тестовете досега.


Пол Еспаргаро, GASGAS Factory Racing Tech3: „Чувствам се сякаш се връщам към корените си. С Tech3 и новата марка имаме „настроението“ на GASGAS – приятелски отношения, близки до хората. Ние сме наистина усърдни работници, така че вярвам, че ако се борим и натискаме заедно като екип, ще бъдем там. Ще бъдем точно на върха. Мисля, че потенциалът на този мотор е голям. Със сигурност имаме много работа за вършене, защото нивото в MotoGP в момента е супер високо. Но мисля, че можем да го достигнем. Във Валенсия за първия тест усетих ДНК-то на мотора и когато то съвпадне с вашето собствено ДНК, ви кара да се чувствате толкова добре! Моторът е почти готов да се бори за нещо наистина страхотно тази година.”


Аугусто Фернандес, GASGAS Factory Racing Tech3: „Скачам в MotoGP с увереността, че съм световен шампион и това е добре.Но честно казано, не знам какво да очаквам по отношение на позициите. Очаквам с нетърпение да бъда конкурентен скоро и да се опитам да бъда в битката с моите съотборници. Мисля, че ми предстои най-важната година в моята кариера, но знам, че трябва да бъда търпелив. Откривам всичко, което означава да си пилот на MotoGP, заводски пилот. Но е добре да видите колко хора имате зад себе си, а не само екипа си. Цялата фабрика, която очаква вас и вашите резултати. Стартът в Португалия идва скоро и аз наистина го очаквам с нетърпение и това е сбъдната мечта – моят дебют в MotoGP. Честно казано, нямам търпение.”

Пит Бейрер, директор на моторните спортове на GASGAS: „Когато за първи път пуснахме този мотоциклет  GASGAS в Moto3 на стартовата решетка, с нашия фантастичен партньор в Aspar Racing Team, никой дори не мечтаеше за отбор на MotoGP две години по-късно. Но ето ни с нашето ново бебе и нашата нова марка. Чувствам, че имаме силна комбинация. Имате Аугусто, младият, който е световен шампион и е гладен за успехи. Иска да догони големите момчета. Имаме човек като Пол, който се завръща в семейството, който е боец ​​и мотивира целия отбор и който, разбира се, носи наистина добро изживяване в MotoGP. Чувствам го като супер силен отбор. Това е нова посока за нашите приятели Tech3, а по отношение на структурата, ние комбинирахме най-доброто от най-доброто. Радваме се на този вид партньорства, защото в дългосрочен план те ви правят много успешни. Чувствам, че е вълнуващо време и с тези двама ездачи и тази нова марка. Чувствам, че сме готови да стартираме.”

Хуберт Трункенполц, член на Изпълнителния съвет: „Ако искате да създадете популярност за една мотоциклетна марка, тогава MotoGP е правилната платформа. Това е мястото, където достигате до най-много хора по света, където можем да направим GASGAS известен и да направим марката GASGAS по-популярна. Ако разгледаме и ценностите на марката GASGAS, то тя е млада и жизнена. Ясно, че MotoGP със своята демография също е правилната платформа или ние. Имайки двама испански състезатели с нашия стар приятел Пол и с новака Аугусто – мисля, че е идеално решение. В бъдеще гамата на GASGAS ще бъде разширена и разширена с пътни  мотоциклети и MotoGP подготвя почвата за тези продукти, които ще идват всяка година.”
Ерве Поншарал, GASGAS Factory Racing Tech3, ръководител на отбора: „В MotoGP съм от доста време и съм преживял доста сезони. Всеки нов сезон винаги е много вълнуващ момент. Да го направя с GASGAS означава много за мен, защото следя тази марка, откакто започна в Trial шампионата. Харесвам името и се вълнувам. Ние винаги вярваме, че опитът и младостта са добра комбинация. Почти съм сигурен, че Пол се радва да се завърне и да имаме Аугусто с нас е нещо много вълнуващо, защото винаги е идеално да приемем новобранеца като световен шампион в Moto2. Много съм щастлив, много горд и очакваме с нетърпение да създадем положителни емоции. Червени вибрации!“