MotoGP: Dorna Sports изключват два старта за уикенд, може да се анулира сезон 2020

Промоутърът на MotoGP Dorna Sports изключи възможността за два старта в един уикенд, като част от съкратения график. Заради пандемията на коронавируса, календарът бе променен и състезанията трябва да започнат по-късно тази година.
От Dorna дори обмислят анулиране на шампионата в MotoGP. Причината е, че няма как да не се съобразяват с властите и здравните организации на съответните страни. Ако пандемията на COVID-19 продължи и през есента, шампионатът за 2020 г. може да бъде анулиран. Разбира с, все още има надежда за провеждане на голяма чат от кръговете от календара.
Пандемията наложи първите осем състезания от 2020 г. да бъдат или отменени, или отложени. Поради ограниченията в световен мащаб, сезонът ще започне най-рано през юни на Заксенринг в Германия.

След отмяната на Гран при в Катар в началото на март, Dorna и ФИМ обсъдиха няколко идеи за преработен календар за 2020 г.

Един от вариантите предвиждаше две състезания за уикенд. Изпълнителният директор на Dorna Кармело Еспелета обаче изцяло е изключил тази идея. Той казва: „Тази възможност не ни е от полза. Промоутърите вече са доста стресирани и няма да плащат за провеждане на две състезания. Телевизиите – също.“

Отдавна се смята, че провеждането на уикенди с две състезания вероятно ще бъде невъзможно поради договорни ситуации.

Генералният директор на Dorna Мануел Аройо добави, че „на техническо ниво“ ще бъде трудно за MotoGP да има два старта в един уикенд. Според него, това са „новинарски спекулации“.
Аройо казва: „Настоящата структура на шампионата, на отборите и на самите мотори, са проектирани да направят 45-минутно състезание в неделя. Промяна на това не е лесна на техническо ниво. Не е би било невъзможно, но не ни дава нищо.“

След отлагането на старта в Испания и Франция, Dorna и ФИМ на са пуснали нов календар. Мотивът е, че настоящата ситуация с коронавирусна все още се развива бързо.

Аройо признава, че все още не е планирано нищо по отношение на временен график. Те ще знаят колко състезания ще има през този сезон, когато се обяви твърда дата за начало на шампионата. Не се знае дали ще има 10, 16 или 8 състезания. Наскоро Еспелета заяви, че ще се зарадва на сезон от 10 състезания. От друга страна спортният директор на Ducati Паоло Чиабати каза, че трудно могат да бъдат намерени 10 държави, които могат да бъдат домакини на Гран при.
Еспелета потвърди, че MotoGP не трябва да бъде от минимум 13 състезания, а договорът му с ФИМ предвижда да направи официално световно първенство тази година.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.