MotoGP: 8.928 сек. – най-малката разлика в топ 15 за всички времена

Втори старт от шампионата в MotoGP и още нови рекорди в статистиката. Гран при на Доха отново поднесе невероятни изненади и в трите класа. Така насред пустинята отново се писа история вчера вечерта.

Състезанието в MotoGP наистина бе спиращо дъха. Спечели го Фабио Куартараро (Monster Energy Yamaha MotoGP), за когото това бе първа победа извън Испания. Втори стана пък Йохан Зарко (Pramac Racing). Така за първи път в историята на висшия клас MotoGP, двама французи са на първо и второ място.

Най-същественият рекорд обаче в Доха е в най-близкия топ 15 финал в историята на кралския клас. По принцип Лосаил е една от най-бързите писти в света. Покритието е  уникално и когато няма силен вятър и прах, скоростите са много високи.

8,928 секунди. Това беше разликата между победителя Куартараро и 15-ия Мигел Оливейра (Red Bull KTM Factory Racing). Така  свирепата  надпревара под светлините на Лосаил тази година счупи предишния рекорд на същата писта от 15.093 секунди.

Наистина, след 42 минути състезание, за по-малко от 9 секунди финала пресякоха 15 пилоти. Това е наистина демонстрация колко невероятни са състезанията с мотоциклети от Гран при през сезон 2021.

Освен това, всеки производител беше в топ 15. Още по-конкретно – 6.063 секунди беше разликата между Yamaha, Ducati, Suzuki, KTM, Aprilia и Honda в Доха. Това показва, че и шестте производители са изградили много конкурентни машини за най-добрите пилоти в света. Така те смело се предизвикват помежду си, създавайки още по-голям спектакъл от преди. И това казва нещо.

На първите две Гран при тази година видяхме първия и петия най-близък топ 15 финал в историята. Разликата между победителя в Катар преди седмица Маверик Винялес (Monster Energy Yamaha MotoGP) и Хорхе Мартин (Pramac Racing) беше 16,422 секунди. Това е малко повече от четирите десети от състезанието в Нидерландия през 2018 г., спечелена от Марк Маркес (Repsol Honda).

 

Класация на най-малките разлики в топ 15 в историята

  1. 2021 Гран при на Доха (8.928 сек.)
    2. 2019 Гран при на Катар (15.093 сек.)
    3. 2020 Гран при на Арагон (15.941 сек.)
    4. 2018 Гран при на Нидерландия (16.043 сек.)
    5. 2021 Гран при на Катар (16.422 сек.)

Сега пилотите от MotoGP след дълъг престоя в арабската държава – тестове и два старта,  се прибират в Европа. След две седмици на 18 април е старта в Португалия – трети за сезона. Какви ли изненади ни очакват там?