MotoGP: Шефът на Ducati – Чиабати има двама кандидати за заводския тим за 2023 г.

На пистата Заксенринг, спортният директор на Ducati Corse Паоло Чиабати разкри че имат кандидати за едно от местата в заводския тим. Слуховете в падока на висшия клас са за Жоан Мир и Йохан Зарко.

Екипът на Ducati Lenovo беше в заглавията през последните дни с потвърждение. Това, че Джак Милър е подписал с Red Bull KTM Factory Racing следващата година, вече е ясно. Така оставя официално свободно място във фабричния отбор на марката от Болоня. Ще има последици за останалата част от състава, по-точно за сателитните отбори.

Паоло Чиабати разсея предположенията, че настоящият пилот на Suzuki Ecstar Жоан Мир, е на път към Ducati. Той доста силно е свързан с екипа на Repsol Honda. Чиабати даде твърда индикация, че Йохан Зарко продължава да бъде част от плановете им в сателитния Prima Pramac Racing.

Все още обаче не е взето решение дали да се даде второто място в официалния отбор на настоящия пилот на Pramac Хорхе Мартин или на състезателя на Gresini Racing MotoGP Енеа Бастианини. Мартин претърпя операция на ръката преди Заксенринг и ще получи повече време, за да изложи аргументите си срещу италианеца. Той от своя страна вече има три победи през 2022 г.

„Както вече казах, бихме искали да отделим малко време“, каза Чиабати, когато беше запитан кой ще дойде на мястото на Милър. „Вероятно ще изчакаме до второто състезание на август, за да оценим малко ситуацията. Целта беше Енеа и Хорхе да са с нас миналата година. Мисля, че го постигнахме. Сега е време да решим кой ще отиде във фабричния екип… Бихме искали да дадем на Хорхе малко повече шансове да кара мотора без физически проблеми.

Чух някои да споменават Жоан Мир. Той е страхотен пилот, но никога не сме имали контакт с него. Решението ще бъде между Хорхе и Енеа за заводското място. Не е включен друг ездач.

Ще подновим договора с Йохан Зарко в Prima Pramac Racing. Това разваля малко клюката за потенциално нов пилот, който идва при нас. Мисля, че има много конкурентни състезатели в Ducati и трябва да направим най-добрия избор между тях.”