MotoGP: Шампионът Пеко Баная – първият най-добър спринтьор

Световният шампион Франческо Баная (Ducati Lenovo) записа отново името си в историята, като първият победител в първото спринтово състезание. Пилотът с №1 победи в спринтовата дистанция от 12 обиколки, тъй като лидерът през по-голямата част от дистанцията Хорхе Мартин (Prima Pramac Racing), допусна грешка в последния тур.

Стартиралият от първа позиция Марк Маркес (Repsol Honda) завърши на подиума 3-и. Осемкратният световен шампион се възползва от грешка на местния герой Мигел Оливейра (CryptoDATA RNF MotoGP) в последната обиколка. Португалецът отвори повече един завой и изпусна подиума.

Като стартира от първа позиция, Маркес взе и холшота след старта. Страхотен старт направи и Енеа Бастианини  (Ducati Lenovo), който скочи от шесто на второ място.

Съотборникът на Бастианини – Баная влезе отвъртре в завой 3 и остави вратата отворена за Мартин, който стана втори за кратко. Докато Бастианини се бореше, Баная се шмугна покрай Мартин от вътрешната страна на Завой 4.

В началото на втората обиколка Баная и Мартин атакуваха Маркес и го оставиха 3-и в завой 1. Мартин поведе в началото на четвъртата обиколка, докато Маркес се бореше с Оливейра и Джак Милър (Red Bull KTM Factory Racing).

Милър поведе Оливейра срещу Маркес на завой 1 в петата обиколка, а в шестата австралиецът взе второ място от бившия си съотборник Баная на завой 5. Пилотът на KTM беше единственият във водещата група с мека предна гума и използва това предимство на сцеплението, за да излезе начело в седмата обиколка на завой 13.

Преднината на Милър обаче беше мимолетна, тъй като Мартин атакува още на следващата обиколка в завой 1. Баная бе след него. В предпоследния тур преднината на Мартин беше повече от половин секунда, но беше стопена от супербързия Баная.

В последната обиколка Мартин отвори широко завой 5 при спирането и позволи на Баная да излезе начело и да триумфира в първото спринтово състезание. Мартин изостана с 0,307 сек. Маркес взе последното място на подиума, когато Оливейра – който беше трети в началото на предпоследния тур, изпусна завой 10.

Тази грешка свали португалския състезател на седмо място, а Милър беше само на 0,086 сек зад Маркес 4-и.

Заводската двойка на Aprilia – Маверик Винялес и Алейш Еспаргаро оцеляха в контакт един с друг. Те станаха пети и шести, докато Йохан Зарко беше осми със своя Pramac Ducati.

Алекс Маркес (Gresini Ducati) взе последната точка за спринта на девето място.

Жоан Мир не се върна отново към състезанието след катастрофата си в първата обиколка. Към него се присъедини отстрани Аугусто Фернандес от Tech3.

Бастианини беше блъснат от Лука Марини, който падна на завой 5 във втората обиколка. Той беше отведен в медицинския център за преглед. Инцидентът беше разгледан от стюардите, но не бяха предприети допълнителни действия.