MotoGP: Фернандес най-бърз на тренировките в Катар, 7 хилядни делят Баная и Мартин

Раул Фернандес (CryptoDATA RNF MotoGP) направи фантастична тренировка в първия ден на Гран при на Катар. Той не само си спечели място в Q2, но беше и най-бързият с време 1:52.892. Фернандес бе само с с 0.049 сек. пред Фабио Ди Джанантонио (Gresini Racing MotoGP), който беше най-близкият съперник на испанеца. Италианецът изглеждаше силен от самото начало и взе второто място пред Маверик Винялес (Aprilia Racing). Той направи най-бързата обиколка в сесията, но времето му беше анулирано, след като обиколката му беше отменена заради жълт флаг.

Гран при на Катар  е предпоследен кръг за сезона и започва битката за шампионата. Само 14 точки разделят Франческо Баная (Ducati Lenovo) и Хорхе Мартин (Prima Pramac Racing). Дуото беше разделено  само с 0,007 сек между Мартин на 7-мо и Баная на 8-мо място.

На пистата Лусаил Баная и Мартин се бориха през по-голямата част от сесията, тъй като бягаха с 1,5 секунди от темпото. Напрежението се повиши, когато наближиха последните 10 минути.

Червените сектори направи Раул Фернандес, който излезе начело, преди пилотите да се върнат в бокса за смяна на гумите. Втората обиколка течеше и екраните за измерване на времето отново светваха с червени сектори. Бързи обиколки се появиха във всички сектори, но заради жълтият флаг обиколките бяха отменени. Оставаше последна минута за определяне на реда.

Това изглеждаше катастрофа за Мартин, тъй като той се оказа извън спора за Q2. Испанецът обаче събра сили да стане 6-и и да спечели място в Q2. Баная беше един от пилотите,  чиято обиколка беше отменена, тъй като той изпусна 4-о място, но шампионът отговори с място точно зад Мартин.

Брад Биндер (Red Bull KTM Factory Racing) зае 4-то място. Южноафриканецът надделя над Алейш Еспаргаро (Aprilia Racing), който завърши челната петица.

Лука Марини (Mooney VR46 Racing) направи много късно излизане и като че ли се бореше за първото място, тъй като той продължи да оставя червени сектори без други състезатели да циркулират с темпото. Италианецът остана на 6-о място, но понижи претендентите за титлата Мартин и Багная с по едно място, като заеха 7-мо и 8-мо място.

Аугусто Фернандес (GASGAS Factory Racing Tech3) беше малко по-назад на 9-то място, а Марк Маркес (Respol Honda Team) се възползва напълно от тегленето на Pecco Bagnaia, за да влезе в топ 10 и да заеме последното Q2 място.