MotoGP: Ринс, Накагами и LCR Honda: „Готови сме“

Преди официалния тест на MotoGP в Портимао, LCR Honda вдигна покривалото на мотоциклетите за двамата си пилоти Алекс Ринс (LCR Honda Castrol) и Такаки Накагами (LCR Honda Idemitsu). Машините са Honda RC213V, с които ще се състезават през 2023 г.

По традиция от 2018 г. насам, LCR ще пусне две различни ливреи за двамата си състезатели. Мотоциклетът на Ринс беше разкрит първи, а след това покривалото се вдигна и от машината на Накагами.

Ринс се подготвя за седми сезон във висшия клас, но това ще бъде първата му година, в която ще кара Honda. Предстои голямо, вълнуващо предизвикателство за двукратния победител в състезания за 2022 г.

LCR Honda на Ринс е с подобна цветова схема на тази от 2022 г. Бившият съотборник на Ринс в Suzuki Жоан Мир също се премести в Honda за 2023 г. Той обаче е в заводския тим, заедно с Марк Маркес.

Бившият технически шеф на Suzuki Кен Каваучи също беше привлечен от Honda, за да оглави разработката на RC213V. Той замени дългогодишния технически директор на HRC Такео Йокояма. През последните няколко години Honda имаше тежки времена в MotoGP, като 2022 г. отбеляза втората кампания без победа от три години насам.

Алекс Маркес се качи на Ducati със сателитния отбор на Грезини. Той каза  лед първия си тест на Desmosedici във Валенсия през ноември, че се е почувствал „веднага у дома“ след трудните 2021 и 2022 с LCR.

Алекс Ринс: „Това ще бъде моят 7-ми сезон в MotoGP и всяка година научавам нещо ново. Научих много през тези години да работя под напрежение, да бъда спокоен и с много скорост на пистата. Особено през последните години направих голяма крачка върху манталитета си да бъда спокоен и да управлявам различни ситуации… Ще започна 2023 г. с работа и решителност, работейки върху мотора си, за да имам добър потенциал.“

От другата страна на бокса, Такаки Накагами е готов за своя шести сезон на RC213V под ръководството на шефа на LCR Honda Лучо Чекинело. Японската звезда се надява, че е прогонил демоните от травмата на ръката си преди новия сезон.

Японският състезател отново ще се състезава с подкрепата на Idemitsu. Японецът можеше да загуби мястото си в LCR за 2023 г., тъй като в Honda мислеха да привлекат Ай Огура от Moto2. Но вицешампионът в средния клас за 2022 г. отказа да направи стъпка към MotoGP тази година и ще остане в междинния. Така Накагами, който трябваше да стане тестов пилот на HRC, получи отсрочка.

Такаки Накагами: „Целта ми за 2023 г. е да бъда конкурентен, имаме различен формат за уикенда, имаме спринтови състезания. Ще бъде трудно и натоварено, но ние сме готови да бъдем конкурентни, да се борим и се надяваме да успеем да го съберем и да направим успешен сезон. Готови сме, надяваме се да имаме страхотни състезания в бъдеще.“