MotoGP: Разгатлиоглу ще тества Yamaha за място във висшия клас през 2023 г

Турската суперзвезда в WSBK Топрак Разгатлиоглу ще направи тестове на Yamaha от MotoGP. Шефът на Yamaha Лин Джарвис казва, че предстоящият тест на действащия световен шампион в супербайк е както награда, така и истинска оценка за пилотско място в отбора през 2023 г.

През 2021 г. Разгатлиоглу донесе на Yamaha първата титла в WSBK от 2009 г. насам, когато победи Джонатан Рей в невероятен сезон. Титлата се реши в последния кръг в Индонезия миналия ноември.

Разгатлиоглу беше свързан с преминаване в MotoGP за 2022 г. в сателитния тим на Yamaha – преди беше Petronas SRT, а сега е RNF Racing. Турчинът обаче подписа двугодишен договор да остане с японската марка в WSBK.

Въпреки това, Разгатлиоглу не изключи преместване в MotoGP през 2023 г. Това съобщи сам пилотът в публикация в социалните медии по-рано тази година. От Yamaha потвърдиха през февруари, че ще направят частен тест за него с мотоциклет от MotoGP.

В интервю за Motorsport.com Джарвис казва, че тестът на Разгатлиоглу трябва да се проведе през юни. Той е както награда за титлата му в WSBK, така и оценка на потенциална стъпка в MotoGP през 2023 г.

Джарвис коментира: „Бих казал, че е по малко и от двете, защото очевидно спечелването на шампионата беше страхотен подвиг, който той направи миналата година, за първи път за нас от 2009 г. Това беше важно и ние наистина го ценим, и уважаваме. Така че, за да кара той M1, имахме идея да направи много по-рано. Нещата не се получиха, защото нашето първенство закъсня, неговото закъсня. Имаше много причини това да не се случи по-рано.

Това, което казахме на Разгатлиоглу е, че ако ще има промени, трябва да ги направи по-скоро, защото тази година той ще навърши 26. Така че, ако ще дойде в MotoGP, трябва да го направи скоро. И така, планираме тест за него през юни и ще му посветим екип и ще прекараме цял ден в тестване. Това ще бъде първият шанс да видя и почувства как може да се представи на този мотор. Аз вярвам, че той определено може да бъде способен пилот в класа MotoGP.”

Джарвис казва, че вероятното преминаване към MotoGP с Yamaha за Разгатлиоглу ще бъде в сателитния отбор, въпреки че в момента има само едногодишен договор с RNF.

Франко Морбидели също има заводски договор до края на 2023 г., въпреки че лошият старт на сезон 2022. Италианецът е под натиск. Фабио Куартараро вероятно ще остане в Yamaha през 2023 г., въпреки че преговорите за договори все още не са завършили.