MotoGP: Разгатлиоглу завърши първия си тест с Yamaha М1 в Арагон

Световният шампион на супербайк Топрак Разгатлиоглу завърши първия си ден от тестове на мотоциклет Yamaha от MotoGP на пистата Моторланд Арагон.

Първоначално тестът беше организиран, за да се оценят възможностите на Разгатлиоглу за потенциално преминаване към състезания от Гран При през 2023 г. Това намерение обаче беше прекратено от разделянето на Yamaha с текущия сателитен отбор в MotoGP –  RNF Racing. Последва съобщение, че марката ОТ Ивата ще има само два мотоциклета на решетката през 2023 г.

Независимо от това, Разгатлиоглу успя да завърши 40 обиколки на борда на М1 в Арагон, преди следобедният дъжд да прекъсне изпитанията за деня. Турският състезател се присъедини на пистата към тестовия пилот на Yamaha Кал Кръчлоу.

Разгатлиоглу коментира: „Това беше първият ми ден с мотоциклета Yamaha M1 MotoGP и се чувствах напълно различен от моя R1. Повече конски сили, различна електроника, безпроблемна скоростна кутия, всичко това е напълно ново за мен.

С всяка обиколка научавах повече, защото след WorldSBK не е толкова лесно да се адаптирам към машината на MotoGP. За щастие имах помощник в лицето на Кал Кръчлоу, който ми  даде безброй съвети и успя да ми помогне много.

Моторът се държи добре, особено на правата, където е много бърз. Беше интересно да изпитам карбоновите спирачки. Времето беше наистина горещо, така че се придържахме да правим пет или шест обиколки само след първоначалния стинт от 12 тура, за да получим първо усещане за мотора. Когато гледам мотоциклети MotoGP по телевизията тук, в Арагон, можете да видите, че е малко неравен и мога да го усетя тук днес. Не е толкова лошо. Трябва да държите газта отворена, за да се движите през неравностите. Защото ако я върнете, моторът става по-нестабилен.

Като цяло, много положителен тест, въпреки че беше прекъснат от дъжда. Не успях да направя толкова обиколки, колкото бих искал. Наистина ми хареса да карам мотоциклет MotoGP, много благодаря на Yamaha, че ми предостави тази възможност.”

Тъй като MotoGP вече не е опция за сезон 2023, Разгатлиоглу изглежда със сигурност ще направи последната си година от настоящия си договор с Yamaha в WSBK. 25-годишният турчин трудно ще азщиит титлата си. Той изостава със 79 точки от лидера в шампионата Алваро Баутиста след, като взе една доста закъсняла първа победа за сезона в Мизано този месец.