MotoGP: Първите четирима в една десета на Портимао

Официалният тест на MotoGP на пистата Портимао започна днес. Преди обяд метеорологичните условия в Алгарве за щастие бяха благосклонни към пилотите – слънце, синьо небе и суха писта.

По средата на първия от двата тестови дни, Лука Марини (Mooney VR46 Racing) оглавява класирането с време 1:39.548. Това постижение на италианеца беше с 0.062 сек. по-добро от това на действащия световен шампион Франческо Баная (Ducati Lenovo) – втори. Фабио Ди Джанантонио (Gresini Racing MotoGP) бе 3-и на 0,093, а четвърти остана Хорхе Мартин (Prima Pramac Racing) на 0,095 сек. така първите четирима се събраха в по-малко от десета.

Маверик Винялес (Aprilia Racing) влезе в топ 5. Той остана на 0,145 сек. от Марини.

Някои ранни технически актуализации показаха от Honda. Те предлагат актуализирано шаси в Португалия. Марк Маркес и съотборникът му в Repsol Honda Жоан Мир имат едно от шаситата, които харесаха в Сепанг на единия мотор, и актуализираната версия на другия.

Баная и съотборникът му Енеа Бастианини карат с обновения аеропакет на Ducati, който използваха в Сепанг. Баная използва каналите за отвеждане на въздуха надолу, а не обтекателя с граунд ефект,  който се забелязва на повечето машини.

Катастрофираха Алейш Еспаргаро (Aprilia Racing), Йохан Зарко (Prima Pramac Racing) и Винялес.