MotoGP промени формата на тестовете в Катар

ФИМ, IRTA и организаторите на шампионата в MotoGP – Dorna Sports обявиха променен формат на единственият предсезонен тест през 2021 г.

Той ще се състои на катарската писта Лосаил. Там трябва да се бъде и първият кръг ощ шампионата за 2021 г. на 28 март. Първоначално тестовете трябваше да бъдат на Сепанг в Малайзия.  Те обаче бяха отменени заради обявеното извънредно положение свързано с коронавирус пандемията в азиатската страна.

На Лосаил тестовете трябваше да са в периода 10-12 март. Сега обаче организаторите решиха да добавят още три дни на изпитание в Катар в периода 5-7 март. В първия от тях участие ще могат да вземат само тестови пилоти и новаци в кралския клас.

На срещата бе обсъдена и възможна промяна в дата на Гран При на Катар, което да бъде проведено с една седмица по-рано.

Това ще позволи на отборите на останат в страната след края на изпитанията и да се избегне потенциално повторение на събитията от миналата година. Тогава всички отбори и пилоти от MotoGP се бяха прибрали в Европа след края на предсезонните тестове. Избухването на коронавирус пандемията и наложените задължителни карантини за всеки влизащ в Катар доведоха до отмяната на надпреварата в клас MotoGP. Тя завари на тестове отбори и пилоти от Moto2 и Moto3, които останаха там и направиха първия старт за сезона.

Друга причина, която би довела до промяна в дата на ГП на Катар е фактът, че на 28 март трябва да се проведе и Гран При на Бахрейн във Формула 1. Това също ще бъде първи кръг от шампионата и също както и старта на MotoGP в Катар е на осветление. За момента обаче, Гран При на Катар остава с непроменена дата.

Ето и графикът на тестовете

3-4 март – настройки

5 март – шейкдаун тестове (само новаци и тестови пилоти)

6-7 март – официални тестове

10-12 март – официални тестове