MotoGP: Представиха обновения тим на Yamaha

Yamaha Motor Co., Ltd. и Yamaha Motor Racing показаха желанието си да се върнат към титлата във вия клас. Това стана ясно при представянето на отбора Monster Energy Yamaha MotoGP на пистата Сепанг.

Топ пилотът на екипа Фабио Куартараро  похвали потенциала на новия мотоциклет Yamaha. След като кара 2024 M1 на шейкдауна на Сепанг, световният шампион за 2021 г. е насърчен от пакета, доставен от фабриката в Ивата.

Алекс Ринс е готов да атакува сезон 2024 след резултатите от шейкдауна. Без притеснения за контузии, новото момче на Yamaha се насочва към трета победа в MotoGP с трети различен мотоциклет през 2024 г.

Цветовата схема на Monster Energy Yamaha MotoGP YZR-M1, бокса, кожените екипи на състезателите и облеклото на отбора останаха същите. Най-забележимите промени бяха ливреята, включваща някои нови спонсори и актуализациите на Yamaha по отношение на персонала и организацията.

Фабио Куартараро остава любимец на феновете и е решен да се завърне, за да направи 2024 година негова. През този сезон към него се присъединява новият му съотборник Алекс Ринс, който внася много свежи технически познания и опит в ездата на отбора.

Освен новите състезатели на Monster Energy Yamaha MotoGP, ръководството на Yamaha също претърпя някои промени за 2024 г. Генерален мениджър, отдел за развитие на моторните спортове на Yamaha Motor Co., Ltd. Такахиро Суми сега ще работи в тясно сътрудничество с  ръководителя на проекта М1 за новата Yamaha YZR Казухиро Масуда и новият технически директор на Yamaha Factory Racing Масимо Бартолини.

Директорът на екипа Monster Energy Yamaha MotoGP и управляващият директор на Yamaha Motor Racing Лин Джарвис и директорът на екипа Monster Energy Yamaha MotoGP Масимо Мерегали остават начело на тима Monster Energy Yamaha MotoGP. Тестовият екип и неговият пилот Кал Кръчлоу ще бъде ръководен от Казутоши Секи през 2024 г. С обновена структура на компанията, всички, които участват в проекта MotoGP, са напълно мотивирани да направят големи стъпки през този сезон.

През 2024 г. екипът на Factory Yamaha MotoGP може отново да разчита на пълната подкрепа на титулярния спонсор на отбора Monster Energy Company. Yamaha има дългосрочен глобален съюз с Monster Energy Company. Емблематичната и разпознаваема марка Monster claw, изложена на видно място в логото на отбора, върху униформите и мотоциклетите. Оцветяването на мотоциклета за 2024 г. отново се състои от камуфлажен външен вид, който идеално съчетава цветовете на Yamaha с приключенския лайфстайл цветова схема на Monster Energy.

Лин Джарвис – управляващ директор, Yamaha Motor Racing и ръководител на отбора, Monster Energy Yamaha MotoGP казва: „Миналата година беше труден сезон, но ние се прегрупирахме, преструктурирахме нашата организация и сега сме готови да се завърнем. След като направихме значителни промени в нашия проектен екип за MotoGP и с нов състав от пилоти, екипът се чувства освежен и готов да се справи със сезон 2024. Инженерите на Yamaha работеха денонощно по време на „зимната ваканция“ и продължават да развиват мотора. Така че, въпреки че ливреята остава същата за този сезон, има много повече в M1 със спецификации за 2024 г., отколкото изглежда на пръв поглед.“

№20 Фабио Куартараро

Роден на 20 април 1999 г. в Ница (Франция) Висок 177 см, тежи 64 кг.

Стартове в Гран при – 158, от тях 31 в Moto3, 36 в Moto2 и 91 в MotoGP.

Първи позиции – 19, от тях 2 в Moto3, 1 в Moto2, 16 в MotoGP.

Подиуми – 35, от тях 2 в Moto3, 2 в Moto2 и 31 в MotoGP.

Победи – 12, от тях 1 в Moto2 и 11 в MotoGP.

Световни титли – една през 2021 г.

Фабио Куартараро: „Началото на новия сезон винаги е вълнуващ! Всички започват отново от нула точки. Знам, че и екипът, и аз сме супер мотивирани да свършим възможно най-много работа по време на теста на Сепанг. Доброто начало на 2024 г., дори и да са само предсезонни тестове, може да доведе до голямо предимство по-късно. Така че, както винаги, ще влагаме всичко, което имаме, във всеки ден, всяка сесия, всяко бягане и всяка обиколка. Знам, че Yamaha работи усилено зад кулисите, така че мисля, че ако продължим да се изпреварваме до краен предел във всички аспекти, би трябвало да имаме страхотна година заедно. Искам да се боря отпред и искам отново да поздравя моите фенове от най-високото стъпало на подиума!“

№ 42 Алекс Ринс

Роден на 8 декември 1995 г. в Барселона (Испания). Висок 176 см, тежи 72 кг.

Стартове в Гран при – 194, от тях 52 в Moto3, 36 в Moto2 и 106 в MotoGP.

Първи позиции – 17, от тях 13 в Moto3, 4 в Moto2, в MotoGP няма.

Подиуми – 58, от тях 23 в Moto3, 17 в Moto2 и 18 в MotoGP.

Победи – 18, от тях 8 в Moto3, 4 в Moto2 и 6 в MotoGP.

Световни титли – няма

Алекс Ринс: „Вече опитах за M1, работейки с екипа на Yamaha на теста във Валенсия и на шейкдауна. Представянето на отбора ме кара да се чувствам развълнуван отново, сякаш е първият ден. Имахме добър първи старт на теста във Валенсия. Бях много доволен от това и нямам търпение да продължа работата на Сепанг. Имам много неща да опитам, но се чувствам уверен. Моторът изглежда лесен за адаптиране, така че мисля, че ще мога да направя още няколко стъпки на теста в Сепанг. Работих много върху физическата си подготовка, за да стигна до тук на възможно най-доброто ниво и сега всичко, което искам да направя, е да започна да карам отново!“