MotoGP: Почина Майк Тримби

От този свят си отиде Майк Тримби – основател и главен изпълнителен директор на IRTA и икона на MotoGP. С това Тримби ще бъде запомнен завинаги. Dorna Sports и цялото семейство на MotoGP изпращат най-дълбоките си съболезнования на съпругата на Майк – Ирен, неговото семейство, приятели, колеги и близки в този най-труден момент.

Майк беше една от най-важните фигури в историята на мотоциклетната Гран при. Неговият живот, постижения и памет бяха почетени по време на Гран При на Сан Марино, когато всички от целия падок преклониха глава.
Майк Тримби почина в петък вечерта. Той е основател и главен изпълнителен директор на IRTA.  Майк беше една от най-важните фигури в състезанията от Гран при и изигра ключова роля в оформянето на спорта, в който се превърна MotoGP.

Майк започва кариерата си като състезател и механик през 60-те години. След това той промени посоката на работата си и до края на 70-те години вече се беше превърнал в ключова фигура в Световното първенство. През 1982 г. състезателите поискаха Майк официално да ги представлява и четири години по-късно, през 1986 г., беше основана Международната асоциация на отборите в състезания на писта (IRTA) с Майк начело.

Оттогава IRTA играе централна роля в оформянето на спорта, като се застъпва за пилоти и отбори. Огромното увеличение на безопасността на пилотите в спорта от тази ера се дължи до голяма степен на IRTA и на работата, извършена от Майк и съпругата му Ирен.

1992 г. отбеляза крайъгълен камък за мотоциклетната Гран при. Това беше началото на нова ера на сътрудничество и консенсус между IRTA, FIM, MSMA и Dorna Sports. Това също се дължи много на основите, положени от Майк и IRTA през десетилетието преди това, гарантирайки, че състезателите и отборите имат равен глас на масата.

Днес се проведе специална пресконференция в чест на Майк на писта Мизано Марко Симончели. Беше обявено, че той ще бъде обявен за легенда на MotoGP и официално въведен в Залата на славата.  Семейството на MotoGP му благодари за наистина изключителния принос към мотоциклетния спорт.