MotoGP потвърди календара си до края на 2021

Окончателният календар в MotoGP до края на сезон 2021 бе публикуван от организаторите на шампионата по време на уикенда за Гран При на Арагон.

Той съдържа общо 18 старта, което е с два по-малко от първоначално предвидените 20, като намаляване на бройката бе наложено от пандемията от коронавирус. Общо шест надпревари бяха отменени заради COVID-19, като на тяхно място организаторите на шампионата добавиха допълни четири на вече използвани трасета.

След уикенда на „Арагон“ керванът ще се прехвърли на „Мизано“ за Гран При на Сан Марино идната седмица, като италианското трасе ще приеме общо две надпревари. Те обаче няма да са в последователни уикенди, тъй като втората ще бъде в края на октомври. Между тях пилотите ще направят своята първа визита извън Европа или Близкия изток от началото на пандемията, като те ще посетят „Пистата на Америките“ в Остин, Тексас за Гран При на Америка на 3 октомври.

След завръщането си в Европа и провеждането на Гран При на Емилия-Романя на 24 октомври, най-бързите пилоти на две колела ще се завърнат на Иберийския полуостров за последните два старта за годината. Първият от тях ще бъде за Гран При на Алгарве на пистата „Портимао“, където през април се проведе третият кръг за сезона за Гран При на Португалия. Стартът на „Портимао“ ще е на 7 ноември, а само седмица по-късно ще бъде и последната напдревара за годината на пистата „Рикардо Тормо“ край Валенсия.

Календар в MotoGP до края на сезон 2021:

12 септември: Гран При на Арагон, „Моторланд Арагон“

19 септември: Гран При на Сан Марино, „Мизано“

3 октомври: Гран При на Америка, „Пистата на Америките“

24 октомври: Гран При на Емилия-Романя, „Мизано“

7 ноември: Гран При на Алгарве, „Портимао“

14 ноември: Гран При на Валенсия, „Рикардо Тормо“