MotoGP: Потвърдени са датите за предсезонни и сезонни тестове за 2024 г

Бяха оповестени датите за тридневните официални тестове, както и предсезонни тестове за класовете Moto2 и Moto3.

Вече могат да бъдат разкрити още няколко дати, на които са потвърдени тестове през сезона за клас MotoGP през 2024 г. Както беше обявено по-рано, висшият клас ще има три дни тестове  през следващия сезон, което ще доведе общия брой официални тестове през годината до девет дни.

Това еднодневно увеличение спрямо 2023 г. е договорено с производители, отбори, състезатели и официалния доставчик на гуми Michelin, за да се тества нова спецификация на предната гума преди очакваното й представяне през 2025 г.

Всички тестове през сезон 2024 ще се проведат директно след Гран при на същото място.

Понеделник, 29 април: писта Херес – Анхел Нието
Понеделник, 3 юни: писта Муджело
Понеделник, 9 септември: писта Мизано – Марко Симончели

Трите дни на действие по време на сезона са в допълнение към вече потвърдените предсезонни тестове, създавайки следния официален тестов календар за висшия клас през 2024 г.:

Сепанг
Шейкдаун тест: четвъртък, 1 – събота, 3 февруари (само тестови пилоти и новаци)
Официален предсезонен тест: вторник, 6 – четвъртък, 8 февруари

Катар
Официален предсезонен тест: понеделник, 19 – вторник, 20 февруари

Херес
Официален тест: понеделник, 29 април

Муджело
Официален тест: понеделник, 3 юни

Мизано
Официален тест: понеделник, 9 септември
Както винаги, последен ден от тестове ще се проведе след финала на сезона на същата писта, която през 2024 г. по траддиция ще бъде пистата Рикардо Тормо във Валенсия.

Там, през 2023 г. е и първият тест за предстоящия сезон. С нещо също ще завърши годината, тъй като Валенсия е домакин на първия тест преди сезона, който ще бъде във вторник, 28 ноември. Това е първият от тези девет дни и и друга дата в графика!

Там производители,  отбори и пилоти ще започнат да се подготвят за 2024 г., в който спортът ще отпразнува своята 75-та годишнина. Ще има 22 Гран При в 18 държави и ще започне прехода към 100% устойчиво гориво. През 2024 г. той е минимум 40% от неизкопаем произход.

Потвърдени са датите за предсезонни тестове на Moto2 и Moto3

Комбиниран официален предсезонен тест за класовете Moto2 и Moto3 ще се проведе на пистата Херес – Анхел Нието от сряда, 28 февруари, до петък, 1 март 2024 г.

Ще се проведат и два частни теста, и двата на Аутодромо Интернасионал до Алгарве в Португалия.  Те са разделени по класове.

Херес
Официален Moto2 и Moto3 тест: четвъртък, 28 февруари – петък, 1 март

Портимао (Алгарве)
Частен Moto3 тест: четвъртък, 22-ри – петък, 23-ти февруари
Частен Moto2 тест: събота, 24-ти – неделя, 25-ти февруари