MotoGP: Подписан бе меморандум за разбирателство между Dorna Sports и Saudi Motorsport Company за Гран при

Dorna Sports и Saudi Motorsport Company (SMC) потвърдиха подписването на Меморандум за разбирателство, очертаващ общото им намерение да доведат най-добрите в света мотоциклетни състезателни серии в Саудитска Арабия

Подписването беше извършено вчера по време на Гран При на Сан Марино от Негово  Височество принц Халид Бин Султан Ал Абдула Ал-Фейсал, председател на Саудитската автомобилна и мотоциклетна федерация и Saudi Motorsport Company и от Кармело Еспелета, главен изпълнителен директор на Dorna.

Световният шампионат на FIM в MotoGP се гледа от повече от 800 милиона души, като се излъчва на живо в повече от 200 страни по света. Добавянето на Саудитска Арабия към календара на MotoGP на годишна база ще доведе до разширяване на спорта в Близкия изток, като в момента Катар е домакин на единствения кръг в региона.

Инициативата за партньорство между SMC и Dorna също така ще създаде на нова програма за развитие на таланти за млади саудитски ездачи, предназначена да повиши осведомеността и достъпа до спорта в Кралството. Тази програма Road to MotoGP ще предостави на младите състезателни таланти в Саудитска Арабия възможности да се състезават на най-високите нива в спорта. Това се върши с ясната цел да развият саудитски шампиони на MotoGP на бъдещето. Това е в съответствие с постоянния ангажимент на Dorna за развитието на млади състезатели по целия свят, използвайки своите платформи и шампионати за стартиране на кариери на нови състезатели и развитие на пътища към състезания в MotoGP.

Предложеното допълнение на MotoGP продължава да демонстрира Кралството като нов дом за най-добрите международни събития в моторните спортове в Близкия изток. То допълва нарастващото портфолио от събития на SMC, тъй като се стреми да разшири своите предложения за две колела. MotoGP в Саудитска Арабия ще се проведе на новопостроена многофункционална писта, хомологирана от FIM и FIA.

Плановете за пренасяне на MotoGP в Саудитска Арабия следват успешното домакинство на други големи глобални серии от моторни спортове в Кралството през последните няколко години, включително Формула 1 Гран при на Саудитска Арабия (от 2021 г.), Формула Е Diriyah ePrix (от 2018 г.), световноизвестното рали Дакар (от 2020 г.) и революционната серия Extreme E (от 2021 г.).