MotoGP: Пиро и Ducati на върха в Сепанг

Шейкдаун тестът на Сепанг приключи днес. За голяма радост на тимовете и пилотите,  последният ден беше с хубаво време и на  суха писта. Така бе свършена много работа преди официалния тест в Сепанг. Микеле Пиро от Ducati постигна най-доброто време, а тимът от Борго Панигале отвърна на удара едва днес.

DUCATI

Микеле Пиро постигна 1:59.803 – най-доброто постижение от трите дни. Той се върна на пистата с актуализирания аеро пакет, който от тима опитват за 2023 г. Едно ключово нещо, което трябва да се отбележи е, че Ducati са актуализирали своите странични обтекатели с граундефект от теста във Валенсия. Сега са с  много по-големи и имат малко повече детайли. Действителната странична капсула и основният комплект крила са същите като тези от Валенсия.

YAMAHA

Кацуюки Накасуга

След като тества сам в неделя и понеделник, Кал Кръчлоу днес имаше компания. Колегата му от фабриката в Ивата – Кацуюки Накасуга се присъедини към групата. И британския, и японския пилоти изпробваха новия преден обтекател на Yamaha. Същият, като на теста във Валенсия, но бе поставен и най-новия калник.

Фабио Куартараро

В допълнение, световният шампион за 2021 г. Фабио Куартараро (Monster Energy Yamaha MotoGP) беше край пистата и следеше внимателно какво тестват Кръчлоу и Накасуга. Французинът със сигурност е видял и данните от спийдтрапа за най-високата скорост на Yamaha. Там данните показаха, че Кръчлоу достига 335 км/ч – с пет повече, отколкото Куартараро в миналогодишното Гран при. И с 8 км/ч. повече, отколкото успя да вдигне Yamaha в теста на Сепанг през 2022 г. Това са признаци, че са направили значителна стъпка напред с двигателя за 2023 г.?

KTM

Дани Педроса

В лагера на KTM  прекара много време с новия аеропакет на KTM. Формата на предния обтекател е леко променена. Назъбванията като „зъби на акула“ по краищата вече не са там, докато горната част на крилата е леко актуализирана. До голяма степен обаче е същата. Страничните крила са също коригирани.  Въпреки това, най-голямата промяна, която можем да видим, е, че страничните обтекатели с граунд ефект са нараснали по размер.

GAGSAS

Аугусто Фернандес (GAGSAS Factory Racing Tech3) завърши положителен тридневен шейкдаун с четвърто място в последния ден, като най-доброто му време беше 2:00.482. Действащият световен шампион в Moto2 ще се върне на пистата за три дни официални тестове, където ще се присъедини към съперниците си за  2023 г.

APRILIA

Лоренцо Савадори

Тестовият пилот Лоренцо Савадори се завърна с новия аеропакет на предния обтекател на Aprilia в последния ден. Италианецът направи обиколки с повече от един RS-GP. Савадори, както мениджърът на отбора на Aprilia Racing Паоло Бонора обясни вчера, също беше зает с подготовката на мотоциклетите за Алейш Еспаргаро и Маверик Винялес преди официалния тест, който започва в петък. Те вече са на трасето.

Техническият директор на Aprilia Романо Албесиано (вляво) с Алейш Еспаргаро

HONDA

Щефан Брадл имаше натоварен ден, правейки последователни сравнения между различни HRC аеропакети. Последният беше нещо подобно на този, който бе пробван на частния тест в Херес. Германецът също прекара известно време в сравняване на мотоциклети с и без крилата на „стегозавъра“ на опашката.  Брадъл помонга още малко, за да може Honda да скочи напред през 2023 г.

И така, шейкдауна завърши! От петък, 10 февруари, на пистата става натоварено. Излизат всички титуляри на екипите за първите официални тестове.