MotoGP: Перфектният Мартин грабва всичко в Мизано с двоен успех

Първа позиция, победа на спринта и още една в голямото днешно неделно състезание. Така завърши уикендът на Хорхе Мартин (Prima Pramac Racing) в Гран при на Сан марино на пистата Мизано – Марко Симончели. Испанецът не направи грешка да взе максимален брой точки за да се бори със съперника си за титлата. Разликата за победата на Мартин спрямо втория – Марко Безеки (Mooney VR46 Racing) беше 1,3 сек., докато световният шампион Франческо Баная (Ducati Lenovo) се бори с болката, за да спечели важно трето място.

Точно както направи в надпреварата Tissot Sprint, Мартин направи перфектен старт и взе холшота. Беззеки и Баная бяха след него. Дани Педроса (Red Bull KTM Factory Racing) отново се измъкна добре и се изкачи до 4-о място. Легендата на MotoGP се задържа между завой 1 и 2 в челото. След това Баная си проправи път зад Безеки на завой 3 и започна да преследва Мартин.

За разлика от вчера, Брад Биндер (Red Bull KTM Factory Racing) постигна добър напредък от старта. В началото на обиколка 2, южноафриканецът достигна 4-о място и започна да преследва Мартин, Баная и Безеки. Тримата бяха в 0,7 секунди, преследвани от биндер в обиколка 5. В обиколка 6 Безеки изпревари Пеко на завой 8. Италианецът направи същата грешка като в предишната си обиколка. Отвори широко завой 10, за да позволи шампионът отново да мине пред него. Това даде глътка въздух на Мартин, макар Биндер за беше по-бърз от триото пред него.

След това Биндер катастрофира в завой 14 на обиколка 8. Звездата на KTM спускаше надолу в дясната фиба, когато надеждите му за подиума приключиха. той предаде на Педроса водещата роля на KTM. Дани беше на 1,5 секунди от лидерите. KTM понесе още един удар, тъй като Джак Милър (Red Bull KTM Factory Racing) катастрофира, след като беше замесен в инцидент с Микеле Пиро  (Aruba.it Racing).

На обиколка 12, отново блесна звездата на Педроса. Пилотът с уайлдкард започваше да затваря с огромна скорост движещите се пред него. Дани беше само на 0,6 секунди от задното колело на Безеки. Невероятно! Педроса беше единственият пилот,  който направи обиколка за 1:31 секунди на този етап от състезанието.

Темпото на Педроса спадна скоро след това, но разликата остана малко повече от секунда. 10 обиколки до края, преднината на Мартин нарасна до над секунда за първи път. Дали контузиите на Баная и Безеки започнаха да се отразяват или темпото на Мартин  беше прекалено добро? Безеки изглеждаше нетърпелив зад сънародника си Баная и атакува на завой 8. До момента обаче предимството на Мартин беше 2.2 сек.

Баная свали темпото. Педроса идваше. 0,7 секунди разделиха двукратния световен шампион от трикратния. Маверик Винялес (Aprilia Racing) и класния Марк Маркес (Repsol Honda) с още четири секунди назад. Очакваха ги шест обиколки. Можеше ли Баная  да удържи, за да вземе много ценни и трудно спечелени 16 точки?

Четири обиколки преди края Баная удържаше Педроса с 0,6 секунди. Безеки вече беше на по-малко от две секунди от Мартин. Той обаче контролираше предимството си добре, докато се движеше към завършване на перфектния за него уикенд.

Два тура преди края, Педроса беше точно в опашката на Баная.  Улавянето на пилота на Ducati беше едно нещо, но както той разбра и в спринта, изпреварването  беше съвсем различна работа. Баная успя да задържи решаващото 3-о място, тъй като Мартин не сгреши и завърши сензационния си уикенд. Безеки стана 2-и, въпреки контузената си ръка и спечели позиции в преследването на титлата.

Педроса стана 4-и, само на 0,6 секунди от подиума. Малкият самурай отново демонстрира защо е трикратен световен шампион и легенда на MotoGP. Той завърши на шест секунди пред 5-ия –  Винялес.

Мигел Оливейра (CryptoDATA RNF MotoGP) беше шести пред Марк Маркес, който по някакъв начин спечели брилянтно 7-о място, след като се състезаваше с мека задна гума. Раул Фернандес (CryptoDATA RNF MotoGP) записва най-доброто си класиране в MotoGP – 8-и. Две машини Ducati – на Лука Марини (Mooney VR46 Racing) и Йохан Зарко (Prima Pramac Racing) допълват топ 10.