MotoGP: Педроса най-бърз в първия ден на шейкдауна на Сепанг

MotoGP официално се завръща на пистата през 2024 г. Тестът на пистата Сепанг започна с шейкдауна. Най-бърз в първия ден бе пилотът на Red Bull KTM Factory Racing Дани Педроса. Той оглави класирането с 1:59.233.

Новакът Педро Акоста отново впечатли на своята машина Red Bull GASGAS Tech3, за да завърши само на 0.152 сек. от трикратния световен шампион.

На трасето излязоха тестови пилоти и новаци. Общо седем състезатели бяха на пистата днес. Пол Еспаргаро отново се появи в оранжево, докато испанецът започва новата си роля на тест състезател за Red Bull KTM Factory Racing. Щефан Брадл (HRC Test Team), Микеле Пиро (Ducati Lenovo), Кал Кръчлоу (Yamaha Factory Racing) и Лоренцо Савадори (Aprilia Racing) бяха другите пилоти, работещи за съответните заводски отбори.

Във втория и последния дни от шейкдаун теста на, ще карат щатните звезди на Yamaha и Honda в MotoGP. Те излизат на пистата, благодарение на новите правила за отстъпки. Това означава, че Фабио Куартараро, съотборникът му в Monster Energy Yamaha MotoGP Алекс Ринс, Жоан Мир, другият пилот на Repsol Honda Team Лука Марини и двойката CASTROL/IDEMITSU Honda LCR Жоан Зарко и Такаки Накагами ще карат на Сепанг в петък и събота.

Вече се появиха машини с новости. Aprilia, Ducati, KTM и Honda имаха нова аеродинамика за тестване. Аеродинамиката на задната опашка беше особена тема за разговори и с трите гореспоменати производители. Пол Еспаргаро и Педроса тестваха най-новия аеропакет на KTM, като Брадъл и Пиро вършеха работата за Honda и Ducati.

Педро Акоста, въпреки че това беше едва вторият му ден с мотоциклет от MotoGP, тестваше нови неща за KTM/GASGAS. Действащият световен шампион в Moto2 свърши работа с иновативен преден калник. Освен това Акоста изпробва както стоманеното, така и въглеродното шаси в четвъртък.

Предстои още много през следващите два дни на Shakedown действие, преди официалният тест да започне във вторник, 6 февруари.

Класиране:

1 Дани Педроса (Red Bull KTM Factory Racing) 1:59.233

2 Педро Акоста (Red Bull GASGAS Tech3) + 0,152

3 Пол Еспаргаро (Red Bull KTM Factory Racing) + 0,182

4 Щефан Брадл (HRC Test Team) + 0.627

5 Микеле Пиро (Ducati Lenovo Team) + 1.633

6 Кал Кръчлоу (Yamaha Factory Racing) + 1.780

7 Лоренцо Савадори (Aprilia Racing) + 2,576