MotoGP: Обявен бе предварителния календар за 2024 г.

Календарът на MotoGP за 2024 г. беше обявен. Световният шампионат е готов за рекордните 22 Гран При. Това ще бъде още една година на пистов екшън. Всичко започва под светлините на прожекторите в Лусаил в Катар на 10 март, а като Валенсия спуска завесата на кампанията на пистата Рикардо Тормо на 17 ноември.

Очертава се да бъде забележителна година, тъй като MotoGP празнува 75-ата годишнина от мотоциклетните Гран при състезания през 2024 г. Спортът също отбелязва крайъгълен камък. Започва преходът към 100% устойчиво гориво. От 2024 г. горивото трябва да бъде минимум 40% от неизкопаем произход, преди това да се повиши до 100% до 2027 г.

Календарът за 2024 г. също запазва регионализирания си характер, със състезания, групирани географски и по маршрути, които позволяват повишена ефективност, докато товарите и персоналът обикалят света. С 11 състезания преди лятната ваканция и 11 след това, това е перфектен баланс.

Действието ще започне под светлините на прожекторите, когато Гран при на Катар се завръща като откриване на сезона, с грандиозната писта Лусаил, последвана от също толкова впечатляващото трасе Аутодромо интернасионал до Алгарве  в Португалия. След това MotoGP се отправя към Северна и Южна Америка и първият старт е на Термас де Рио Ондо, последван от този на пистата в Остин, Тесксас през април.

Оттам шампионатът се връща в Европа за класическата писта Херес – Анхел Нието, преди Льо Ман където целта е пистата да счупи собствения си рекорд за посещаемост през май. След това това е Гран при на Каталуния, която се връща към по-ранен слот и се нарежда един до друг със зашеметяващото трасе на Муджело.

MotoGP е на път да пробие нова писта – Сокол в средата на юни. Трасето ще стане 75-ото място, което ще бъде домакин на състезание от висшия клас, тъй като Казахстан ще стане 31-вата страна, която ще бъде домакин на мотоциклетни състезания от Гран При. След това има още един двоен старт (в две поредни седмици) – на Катедралата Ассен и на Заксенринг, преди лятната ваканция.

Екшънът се завръща на Силвърстоун и после на Ред Бул Ринг, преди последния европейски двоен старт – на Арагон и Мизано. След това падокът излита за два изпълнени с екшън тройни ие,рр=

След знаменития дебют за Голямата награда на Индия през 2023 г., Буд е първата спирка в Азия и през 2024 г. След това се отправя към международната писта Петрамина Мандалика в Индонезия, преди старта в Мотеги, с който завършва първата тройке в Япония.

След почивен уикенд, последният престой започва Австралия. MotoGP отива на Филип Айлънд, преди да се върне на север към Бурирам в Тайланд и след това на пистата Сепанг в Малайзия. И накрая, завесата се спуска на класическата писта Рикардо Тормо, когато сезонът, който прави история, приключва.

Предвидено е и едно резервно състезание – Гран При на Унгария, на пистата Балатон Парк.

22 Гран При в 18 държави означава повече MotoGP! Това е равносметката за следващия сезон 2024, който се очертава още по-напрегнат.

Предварителен календар в MotoGP за 2024 година:

1. Катар, Лусаил – 10 март
2. Португалия, Портимао – 24 март
3. Аржентина, Термас де Рио Ондо – 7 април
4. Америките, Остин Тексас – 14 април
5. Испания, Херес – 28 април
6. Франция, Льо Ман – 12 май
7. Каталуния, Каталуния – 26 май
8. Италия, Муджело – 2 юни
9. Казахстан, Сокол – 16 юни
10. Нидерландия, Ассен – 30 юни
11. Германия, Заксенринг – 7 юли
12. Великобритания, Силвърстоун – 4 август
13. Австрия, Ред Бул Ринг – 18 август
14. Арагон, Моторланд Арагон – 1 септември
15. Сан Марино, Мизано – 8 септември
16. Индия, Буд – 22 септември
17. Индонезия, Мандалика – 29 септември
18. Япония, Мотеги – 6 октомври
19. Австралия, Филип Айлънд – 20 октомври
20. Тайланд, Бурирам – 27 октомври
21. Малайзия, Сепанг – 3 ноември
22. Валенсия, Рикардо Тормо – 17 ноември