MotoGP: Нов външен вид и нов пилот за Red Bull GASGAS Tech3 за 2024 г

Отборът на Red Bull GASGAS Tech3 бе поредният, представен във висшия клас. Бяха показани новите цветове на отбора за 2024 г., както и пилотите – Аугусто Фернандес и новакът във висшия клас Педро Акоста.

Сезон 2024 е шестия за отбора на Ерве Поншарал в MotoGP като сателитен партньор на KTM и втори под името GasGas, след като претърпя ребрандиране през 2023 г.

Тазгодишната ливрея е леко отклонение от цветовата схема за 2023 г., включваща по-забележима марка Red Bull отпред и отстрани на мотора. Гигантът за енергийни напитки също стана главен спонсор на екипа на GasGas, управляван от Tech3.

Миналата година се оказа изключително трудна за Tech3. Пол Еспаргаро пропусна първата половина на сезона поради сериозна контузия, а новобранецът тогава Аугусто Фернандес се бореше да свикне с новата машина.

Отборът постигна най-добрия резултат – 4-о място на Фернандес на Гран при на Франция, но вече три сезона е без подиум. На Фернандес беше предложен договор за 2024 г., докато Еспаргаро беше отстранен, въпреки че подписа двугодишен договор. Той освободи място на действащия шампион в Moto2 Педро Акоста.

Акоста беше ключова фигура на трансферния пазар на мотористи миналата година и отдавна беше осигурена стъпка към висшия клас с KTM. Неговият дебют в MotoGP идва с много очаквания, след като спечели титлата в Moto3 през първия си сезон и след това в Moto2 в две кампании.

Акоста завърши първия си официален тест на мотора KTM MotoGP във Валенсия миналия ноември на 18-о място. Беше само с четири десети пред своя съотборник Фернандес. Действащият шампион в Moto2 ще получи допълнително време на пистата преди сезона на шейкдауна на 1-3 февруари в Сепанг. Това е време за каране за тестови пилоти, новобранци и състезатели на производителите със съответните разрешения.

Red Bull GASGAS Tech3 отново се ръководи от Николас Гойон за втори пореден сезон и с отлична подкрепа от Пол Еспаргаро като тестов пилот. Той играе поддържаща роля в лоялната група от партньори и доставчици на екипа.

Ерве Поншарал, ръководител на екипа на Red Bull GASGAS Tech3: „Едно от много вълнуващите неща, които се случиха тази зима, е завръщането на Red Bull с Tech3. Ние сме изключително щастливи, че те отново присъстват на нашия мотоциклет. Този сезон ще бъде по-вълнуващ от всякога, с много конкурентна решетка. Състезателите и техническите пакети са толкова близки един до друг и наистина вярвам, че сме готови за невероятно шоу. Аугусто Фернандес научи много миналата година и е готов да се представя и да се бори за челни позиции. Един от най-вълнуващите перспективни пилоти, които MotoGP познава през последните години – Педро Акоста, ще се нареди при нас. Неговият първи ден на теста във Валенсия ни даде надежда, че той има всичко, за да има брилянтен сезон на новобранците, и ние очакваме с нетърпение да се отправим към Сепанг, за да започнем нещата!“

№ 31 Педро Акоста

Роден на 25 май 2004 г. в Масарон (Испания). Висок 171 см, тежи 62 кг.

Стартове в Гран при – 56, от тях 18 в Moto3, 38 в Moto2, дебютант в MotoGP.

Първи позиции – 5, от тях 1 в Moto3, 4 в Moto2.

Подиуми – 27, от тях 8 в Moto3, 19 в Moto2.

Победи – 16, от тях 6 в Moto3, 10 в Moto2 и 5 в MotoGP.

Световни титли – 2, по една в Moto3 и Moto2.

Педро Акоста: „Ако си помисля за моята кариера, то развитието досега е доста хубаво! Хубаво е да кажа, че имах възможността да карам за фабричен отбор през първия си сезон. Хубаво е да кажа, че спечелих две титли за три години. Хубаво е да кажа, че идвам във фабричен отбор за първия сезон в MotoGP. Но също така е доста трудно да се играе с напрежението. Не искам да мисля за резултатите в момента. Имам само един ден на мотора и не е моментът да говоря за резултати или цели, защото не е реалистично. Ще се опитам да се насладя на теста в Малайзия и ще се стремя да натрупам възможно най-много опит, за да бъда конкурентоспособен в началото на сезона. Но затова също трябва да вземем опит от състезанията, за да растем стъпка по стъпка.“

№ 37 Аугусто Фернандес

Роден на 23 септември 1997 г. в Мадрид (Испания). Висок 180 см, тежи 72 кг.

Стартове в Гран при – 114, от тях 94 в Moto2 и 20 в MotoGP.

Първи позиции – 3 само в Moto2.

Подиуми – 20 само в Moto2.

Победи – 7 само в Moto2.

Световни титли – една в Moto2.

Аугусто Фернандес: „Всичко беше ново и имаше много за научаване миналата година. Но имаше моменти към края на сезона, в които се чувствах бърз и сякаш имах скорост. Чувствах се удобно да карам мотора, но като новак трябва да си много търпелив. Когато завърших 2023 г., анализирах сезона и видях, че съм направил стъпките, които трябваше да предприема. Очаквам с нетърпение тази година, защото вече имам референциите на всяка писта с GASGAS RC16 и знам, че в петък трябва да съберем много информация, защото това може да реши голяма част от уикенда. Изключително горд съм, че си партнирам с Red Bull и че са на мотора. Това е мечта и ние имаме всичко необходимо за изпълнение. Това е в нашите ръце, така че нека го направим.“