MotoGP: Наградите на FIM спускат завесата на невероятен сезон 2022

Церемонията по връчването на наградите FIM в MotoGP спусна завесата над 2022 г. Отбелязан бе един невероятен състезателен сезон, а награди получиха всички онези, които записаха своята роля в историческата книга на шампионата.

Шампионите и победителите през 2022 г. заеха централно място на събитието с новокоронования световен шампион в MotoGP Франческо Баная (Ducati Lenovo), световният шампион в Moto2 Аугусто Фернандес (Red Bull KTM Ajo) и носителят на титлата в Moto3 Изан Гевара ((Valresa GASGAS Aspar).

Наградите за 2022 г. бяха водени от Гавин Емет и Алина Марци, като присъстваха президентът на FIM Хорхе Виегас и главният изпълнителен директор на Dorna Sports Кармело Еспелета, които връчиха наградите на героите на годината.

Баная беше хедлайнер в MotoGP, след като получи своя трофей. Той влезе в историята като първият пилот на Ducati, който взе короната от 15 години насам, завършвайки тройната корона – при пилотите, производителите и отборите.

Той взе наградата BMW M за най-добър квалификант в клас MotoGP. Фабио Куартараро (Monster Energy Yamaha MotoGP) беше на сцената като подгласник, а Енеа Бастианини (Gresini Racing MotoGP) завърши челната тройка, като взе и наградата на най-добрия пилот на независимия отбор.

Победителите на Tissot Pole of Poles този сезон бяха Баная, Арон Канет (Flexbox HP 40) и Изан Гевара, съответно в MotoGP, Moto2 и Moto3. Те взеха своите награди.

Тази година наградата за новобранец на годината в MotoGP беше връчена на Марко Безеки (Mooney VR46 Racing) във висшия клас, Педро Акоста (Red Bull KTM Ajo) в междинния клас и Диого Морейра (MT Helmets – MSI) в лекия клас.

Ducati обра отборната и конструкторската титли във висшия клас, както и короната при пилотите. Така фабриката в Болоня взе желаната Тройна корона. Kalex излезе на върха в Moto2, а GASGAS в Moto3.

Шампионът на FIM Finetwork JuniorGP и носителят на Red Bull MotoGP Rookies Cup беше пилотът Хосе Антонио Руеда. Той взе и двете титли и стана първият с това постижение за една година, също излезе на сцената.

Това е краят на 2022 г. Докато завесата пада, празнуваме невероятните постижения, които видяхме през този сезон, и главите, записани в историческите книги, за да останат завинаги част от спорта. Сбогом на онези, които отиват на нови предизвикателства, успех на онези, които са готови да се изправят срещу тях през 2023 г. като част от падока… и поздравления за всички, които направиха 2022 г. наистина незабравим сезон на Световния шампионат на FIM MotoGP. Това обявиха в края на церемонията.