MotoGP: Мир ще бъде световен шампион във Валенсия ако…

Днес започва предпоследния състезателен уикенд в MotoGP. Само преди седмица Жоан Мир от екипа на Suzuki Ecstar спечели първата си победа. Сега той води с 37 т. две състезания преди края на шампионата. Испанецът може да сложи короната още този уикенд в Гран при на Валенсия.
Жоан Мир може да стане световен шампион ако:
1. Той е на подиума, няма значение къде ще завършат конкурентите му.
2. Той е 4-и, 5-и или 6-и, а Фабио Куартараро и Алекс Рин не спечелят.
3. Той е 7-и, а Куартараро, Ринс или Маверик Винялес не спечелят.
4. Той е 8-и, 9-и или 10-и, а Винялес не спечели. Куартараро и Ринс не трябва да финишират по-напред от 3-и.
5. Той е 11-и, а Винялес, Франко Морбидели и Андреа Довициозо не спечелят. Куартараро и Ринс не трябва да финишират по-напред от 3-и.
6. Той е 12-и, 13-и или 14-и, а Морбидели или Довициозо не спечелят. Винялес не трябва да е по-напред от 3-о място, а Куратараро и Ринс не трябва да са на подиума.
7. Той е 15-и, Морбидели и Довициозо не спечелят, Винялес не е по-напред от 3-о място, а Куартараро и Ринс не са по-напред от 5-а позиция.
8. Той не вземе точки, а Морбидели и Довициозо не са по-напред от 3-о място, Винялес не е на подиума, Куартараро и Ринс не са по-напред от 5-о място.

Suzuki води преди Валенсия със 7 т. на Ducati. Марката от Хамамацу може да спечели конструкторската титла в MotoGP на Рикардо Тормо за първи път от 1982 г. насам. Титлата във висшия клас ще бъде ясна, ако първият пилот на има 18 т. повече от първия класирал се състезател на Ducati, с една точка повече от първия пилот на Yamaha и не отстъпва на повече от три точки на първия състезател с КТМ.