MotoGP: Милър диктува темпото на Мотеги, приглася му Баная

Джак Милър наложи темпото за Ducati Lenovo в първата и удължена начална тренировка   на пистата Мотеги за Гран при на Япония. Моторите на Ducati, които преди седмица спечелиха пета титла при конструкторите, окупираха първите две места.

Милър бе по-бърз от тримата мераклии за титлата: Франческо Баная (Ducati Lenovo), Фабио Куартараро (Monster Energy Yamaha MotoGP) и Алейш Еспаргаро (Aprilia Racing). Четиримата бяха разделени само по 0,068.

Победителят от Арагон – Енеа Бастианини (Gresini Racing MotoGP), беше едва 14-ти. То направи катастрофа и ще търси повече в събота.

Имаше специален график за Гран при на Япония. Единствената петъчна тренировка във висшия клас беше удължена на 75 минути. Това даде на отборите и състезателите много гъвкавост за работа по пистата. Заплахата от дъжд в утрешната съботна сесия FP2 сутринта, е единствената друга преди определянето на стартовия ред за Q1. Това означава, че има голям акцент върху скоростта на една обиколка.

Дори появата на възможността за дъжд, след 30 минути, не беше достатъчно, за да разубеди пилотите да използват нови сликове на Michelin.  на редовни интервали.

Милър имаше много кратко изкачване на върха през първия четвърт час от сесията, но едва в последния си стинт той даде 1:44,660. Австралиецът скочи от 17-то на първо място, докато караше  с 1:44.660, докато караше с чисто нова мека предна и мека задна гума.

След това, въпреки че изглеждаше задържан от заместващия пилот на Suzuki Ecstar Такуя Цуда през Фибата, той даде 1:44.509.

По времето, когато всички завършиха атаките си, Милър беше отново на върха, Багная точно зад него, а Куартараро се придвижи нагоре с 1:44.558. Алейш Еспаргаро, който беше едва 14-ти с минута преди карираният флаг, след това направи страхотна обиколка, за да завърши сесията четвърти и само на 0,068 секунди от най-доброто темпо.

Петото място беше за Лука Марини (Mooney VR46 Racing), който никога преди не е карал на Мотеги с мотоциклет от MotoGP, закръгли първите пет с 1:44.645 и беше най-добрият състезател на независим отбор.

Шести стана Марк Маркес (Repsol Honda). На домашната писта на Honda, той даде 6-о време – 1:44.656. Това е окуражаващ резултат за осемкратния световен шампион, въпреки че имаше очевидна болка в рамото, когато слезе от своя RC213V в края на един от стинтовете. Това е неговият втори старт след операцията на дясната му ръка. Съотборникът му Пол Еспаргаро завърши седми с 1:44.678.