MotoGP: Мартин продължава щурма към титлата, Маркес се завръща в топ 3 на спринта в Индия

Хорхе Мартин (Prima Pramac Racing) продължава да пише история! Той бе първият победител в първия спринт на пистата Буд в Индия. това бе 3-а поредна победа за испанеца – два спринта и една Гран при. Пилотът на Pramac лиши от победата на Франческо Бания (Ducati Lenovo), като го доближи на 33 т.  Пилотът на заводския Ducati все пак взе важни точки в 2-ото лясто. Беше добър ден за Repsol Honda, тъй като Марк Маркес опита всичко възможно, за да се вкопчи в точките и стана 3-и.

Първото състезание в Индия в историята на MotoGP беше ознаменувано със светкавичен старт за Хорхе Мартин, който направи холшота в завой 1. Марко Безеки (Mooney VR46 Racing) загуби много време, поради сблъсък на завой 1 с Лука Марини (Mooney VR46 Racing), при който съотборникът му падна и отпадна от състезанието.

Междувременно, отпред, Мартин имаше за компания Пеко Баная. Шампионът  се лепна за задното колело на своя съперник за титлата. Жоан Мир (Repsol Honda) също стартира брилянтно от 5-ти на решетката, за да стане 3-и в първата обиколка. Той обаче попадна в лапите на съотборника си Марк Маркес, който го измести от топ 3.

Брад Биндер прелетя от 14-то до 5-о място на стартовата решетка, за да се прикрепи към дуото на Repsol Honda, които следяха всяко движение на Баная. След това дойде бедствието за Мир. Грешка стана причина той да падне и отпадна от състезанието.

Мартин „държеше ножа в зъбите си“ и се отдалечаваше от световния шампион до две секунди. Той контролираше преднината си до карирания флаг. Баная опита всичко възможно, за да преследва испанеца и поне се отърва от Марк Маркес.  Той пък от своя страна трябваше да се брани от налетите на Биндер, който
му дишаше във врата. Пилотът от Южна Африка оба„че не можа да извади силен кос срещу 8-кратния световен шампион.

Марко Безеки успя да се възстанови невероятно, след като загуби подреждането в първата обиколка. С 6 обиколки преди края италианецът вече си проправи път в топ 10 и успя да изпревари Фабио Куартараро (Monster Energy Yamaha MotoGP) за топ 5, след като записа най-бързата обиколка в състезанието във финалния тур. Самият Куартараро се наслади на много положителен индийски спринт. Французинът финишира 6-и, само на 4,327 секунди от победителя и на по-малко от 2 секунди от челната тройка.

Джак Милър (Red Bull KTM Factory Racing) спечели 7-мо място пред Маверик Винялес (Aprilia Racing), а Раул Фернандес (CryptoDATA RNF MotoGP™ Team) взе последната точка.