MotoGP: Мартин печели спринта в Мизано

Хорхе Мартин побеждава от първа позиция Безеки в Tissot Sprint на Мизано, световният шампион се пребори срещу KTM за място на подиума.

Хорхе Мартин (Prima Pramac Racing) преобразева първата си позиция на старта в победа на Tissot Sprint на пистата Мизано-Марко Симончели за Гран при на Сан Марино. Марко Безеки (Mooney VR46 Racing) тормозеше испанеца почти до финала на домашната си писта, но стана втори. Световният шампион Франческо Баная (Ducati Lenovo) взе своя 10-и подиум в спринта за сезона. това бе и най-трудният му досега. Писотът с  №1 трябваше да се бори с MotoGP легендата Дани Педроса и съотборника му от Red Bull KTM Factory Racing Брад Байндър за 3-о място.

Мартин направи перфектен старт от първа позиция и  грабна холшота в Завой 1. Баная си проправяше път около Безцеки, за да вземе 2-о място. Дани Педроса (Red Bull KTM Factory Racing), който кара с уайлдкард, от 5-и стана 4-и, за да надделее над Маверик Винялес (Aprilia Racing). Брад Биндер (Red Bull KTM Factory Racing) не започна добре. Южноафриканецът беше извън топ 10.

Мартин веднага започна да дърпа напред.  Във 2-рата обиколка преднината му достигна 0,9 секунди, тъй като Баная направи малка грешка и отстъпи второто място  на Безеки. Междувременно Биндер мина  в режим на тотална атака. По средата на обиколка 3 Биндер беше 6-и и преследваше VМаверик Винялес, който беше на почти две секунди от Педроса.

Отпред битката бе на Мартин срещу Безеки. Обиколка 3 принадлежеше на последния. Италианецът намали разликата с 0,5 секунди, като Баная остана на две секунди от борбата за първото място. Другата битка беше на Биндер срещу Винялес.

Пет обиколки преди края изоставането на Мартин беше до 0,8 секунди, докато Педроса изпревари Баная с 0,4 секунди. Биндер се движеше в добро темпо, а разликата бе около една секунда.

Две обиколки преди края битката за 3-о място бе на Биндер с Баная и Педроса. Той знаеше, че печеленето на точки на Пеко е абсолютно важно. Имайки предвид случилото се преди по-малко от седмица, Пеко караше невероятно, за да задържи KTM-ите назад в началото на последната обиколка.

Мартин водеше със секунда пред Безеки, докато пилотите с KTM се бореха срещу Баная за последното място на подиума. По средата на обиколката Пеко се държеше. Педроса бе готов за щурм. Разклащане на задната права струва време на Педроса и въпреки усилията на оранжевите мотори, Пеко успя да вземе 3-о място, след Мартин и Безцеки.

Мечтаният подиум не се осъществи, но Педроса се върна в славните години назад, за да спечели 4-о място. Биндер пресече финала на 0,159 секунди от „Малкия самурай“ – 5-и. Винялес грабна 6-о място пред Лука Марини (Mooney VR46 Racing), Алейкс Еспаргаро (Aprilia Racing) и Алекс Маркес (Gresini Racing MotoGP).