MotoGP: Мартин печели жизненоважна победа в спринта в Катар, титлата се решава във Валенсия

Хорхе Мартин се справи с Фабио Ди Джанантонио, за да спечели осма победа в спринта за сезон 2023 в MotoGP в Катар. С това битката за титлата се премества на последния кръг във Валенсия.

Мартин започна уикенда на Лосаил с 14 т. изоставане от Франческо Баная. Пеко можеше да спечели титлата за 2023 г. още този уикенд. Победата на Мартин в спринта и Баная, който се бори за пето място, означава, че разликата между тях намаля до седем точки. Това гарантира, че битката за титлата ще отиде в последния кръг на годината във Валенсия следващия уикенд.

Ди Джанантонио отбеляза първи подиум за сезона със своя Gresini Ducati. Той се надява да спечели място в стартовата решетка на MotoGP през следващата година. Стартиралият от първа позиция Лука Марини беше трети. Пилотът на VR46 Ducati Марини тръгна първи и взе холшота в началото на спринта от 11 обиколки. Алекс Маркес от Gresini Ducati скочи на второ място.

Мартин и Баная направиха контакт на завой 1. Пилотът на Pramac си проправи път на трето място пред съперника си от фабричния отбор на Ducati. На завой 4, Мартин отвори широко вратата и позволи на Баная и Марк Маркес от Honda да преминат през нея, понижавайки го на 5-о място.

Въпреки това, Мартин се справи с Маркес на старт-финалната права, за да се изкачи до четвърто място в началото на втората обиколка. После взе трето място от Баная на завой 10 с още едно агресивно изпреварване на съперника си в шампионата. Алекс Маркес атакува преднината на Марини през завои 12 и 13, но отвори широко кривата при излизане и отново пропусна пилота на VR46.

На завой 15 нещата за Баная се влошиха. Ди Джанантонио, който стартира втори, но пропадна до шесто място в първата обиколка, го прати 5-и. Алекс Маркес се опита отново да поведе на Марини в завой 1 в петата обиколка, но за пореден път не успя да спре своето Ducati и остана втори.

Пет завоя по-късно Мартин стигна до второто място, преди да поведе от Марини в последния завой, за да оглави колоната  в края на петата обиколка. После Мартин се откъсна с близо половин секунда.  Ди Джанантонио се сбори с Марини за второ място. Той притисна Мартин през последните няколко обиколки, но пилотът на Pramac успя да подпечата победата с 0,391 секунди на карирания флаг.

Зад подиума Алекс Маркес беше четвърти пред Баная, който задържа Маверик Винялес от Aprilia на разстояние – 6-и. Брад Биндер беше седми за фабричния отбор на KTM, пред Фабио Куартараро с Yamaha и пилота на Tech3 GasGas Аугусто Фернандес. Йохан Зарко от Pramac пропусна точките на 10-о място.