MotoGP: Мартин на първа позиция на Сепанг, Баная и Алейш Еспаргаро катастрофират

Хорхе Мартин (Prima Pramac Racing) счупи рекорда за всички времена за обиколка на пистата Сепанг по време на сесията Q2. Двама претенденти за световната титла в MotoGP се разбиха. Лидерът в шампионата Франческо Баная (Ducati Lenovo) майсторски се измъкна от Q1 само за да изпусне предницата на своя Desmosedici в началото на втория си стинт в Q2. Той се класира 9-и, но все пак изпревари съперниците си за титлата Алейш Еспаргаро (Aprilia Racing) и Фабио Куартараро (Monster Energy Yamaha MotoGP). Първият падна на завой 8, а вторият заеме 12-о място на стартовата решетка.

Когато Q2 започна, Мартин веднага достигна 1:58.021, почти три десети от секундата по-бързо от рекорда за всички времена на обиколка на Куартараро от 1:58.303. Баная беше най-бърз в Q1, но трябваше да започне втората част от квалификацията с използван мек заден слик Michelin на своето Ducati. бе шести в края на първите стинтове с 1:58.862.

Все пак той беше пред ключовите си съперници в този момент. Алейш Еспаргаро беше осми с 1:58.935, а Куартараро, който имаше катастрофа в FP4, 11-и с 1:59.215.

Когато Баная се върна за втория си стинт, Маркес го хвана, за да ползва неговия слипстрийм, както направи в Q1. Той обаче загуби въздушния тунел, когато Bagnaia загуби контрол на предницата на мотора си на завой 4. Тъкмо бе направил нов най-бърз първи сектор.

Така осемкратният световен шампион беше вече сам. Това се оказа малко препятствие, тъй като Маркес скочи от дъното на класирането до трета позиция с време 1:58.454.

Усилията на пилота на Honda оставиха Куартараро 12-и. Французинът имаше проблем с предницата на завой 8. Той се спаси, но му свърши времето, за да премине преди карирания флаг и да направи още една обиколка. Алейш Еспаргаро подпечата собствената си съдба, когато наистина падна на завой 8. Така изпусна шанса да се възползва от нещастията на Баная и Куартараро.

Междувременно Мартин отново беше начело! Той намали още няколко десети от новия си рекорд за обиколка, за да спечели пол с 1:57.790. Енеа Бастианини (Gresini Racing MotoGP) се квалифицира втори благодарение на 1:58.246, което отбеляза в първото си излизане. Маркес се присъедини към тях в предната част на решетката.

Ред 2 ще бъде зает от двата мотора Ducati на Mooney VR46 Racing. Те са на Марко Безеки и Лука Марини. Победителят от Австралия Алекс Ринс (Suzuki Ecstar) допълва редицата.

Франко Морбидели (Monster Energy Yamaha MotoGP) ще трябва да изтърпи наказание за двойна дълга обиколка утре. Той бе наказан, защото караше бавно по състезателната линия пред Баная и Марк Маркес в FP3. Сега той главява ред 3, където към него се присъединиха към него от Маверик Винялес (Aprilia Racing) и Баная.

На ред 4 са втория и третия в шампионата. Алейш Еспаргаро е 10-ти, а Куартараро 12-ти Разделя ги Жоан Мир (Suzuki Ecstar).