MotoGP: Мартин доминира в спринта във Франция

Хорхе Мартин отпразнува първата си победа в спринта на MotoGP за сезона след пълна доминация в Гран при на Франция. Пилотът на Pramac Ducati Мартин изпревари пилота и лидер в шампионата Франческо Баная в четвърта обиколка от общо 13 и незабавно постави осем десети между тях.

Докато Баная се бореше с Марк Маркес, Мартин дръпна напред финишира на 1,8 секунди пред Брад Биндер с KTM. Баная завърши подиума, след като се справи с Лука Марини от VR46, а Маркес беше пети при завръщането си в състезанията.

Двубоят между Баная и Марк Маркес,  разгорял се на спринта, започна още от квалификацията. Световният шампион от екипа на Ducati Lenovo постигна 1:30.705. Маркес (Repsol Honda) направи невероятно каране и остана втори, само на 0.058 сек. До осемкратния световен шампион се нареди Лука Марини (Mooney VR46 Racing) допълни първа редица.

При старта Баная влезе с фабричното си Ducati в шикана Dunlop първи пред Мартин, Джак Милър с КТМ, Марини и Маркес,  които изостанаха на старт. Маркес бързо се освободи от Марини в завой 7, за да се придвижи до четвърто място. Водещите петима пилоти бързо се отдръпнаха от преследваната група.

Милър отпадна от състезанието във втората обиколка, когато загуби предната част на своя KTM на завой 7. Маркес стана 3-и. В същото време Биндер атакува Марини в завой 8, за да отнеме четвъртото място на италианеца.

Мартин държеше Баная на една ръка разстояние отпред и в четвъртата обиколка направи решителния си ход в шикана Dunlop. Пилотът на  Pramac се увери, че Баная няма начин да отвърне на удара и дръпна с 8 десети. Темпото на Баная внезапно падна.

Биндер изпревари Маркес и Баная на следващата обиколка, за да заеме второ място. Мартин вече беше направил 1.4 сек. преднина. Маркес се възползва от забавеното темпо на Баная и зае трето място в шикана на Dunlop. Пилотът на Honda влезе със своя RC213V отвътре в първата част и затръшна вратата на излизане, за да задържи пилота на Ducati назад.

Баная размаха ядосано ръката си във въздуха, разочарован от агресията на Маркес, но италианецът щеше да си отмъсти в 10-та обиколка, когато се върна обратно на трето място.

След като Милър отпадна, както и Аугусто Фернандес от Tech3, а Алекс Маркес излезе извън топ 10, Куартараро се озова 8-и. Но той катастрофира в завой 9 на 10-ата обиколка. Така не можа да зарадва собствената си публика.

Мартин не беше застрашен и премина първи през финала, а Биндер отбеляза последователни спринтови подиуми за KTM пред Баная. Марини надделя над Маркес късно, за да открадне 4-ото място. Шести  беше Йохан Зарко с неговия Pramac Ducati.

Марко Безеки (VR46) и дуото на Aprilia Алейш Еспаргаро и Маверик Винялес свалиха последните точки до девето място, като Такаки Накагами завърши топ 10 за LCR Honda.

Преднината на Баная в шампионата беше намалена до 23 точки преди утрешната Гран При. Сега Биндер е най-сериозният му съперник, защото изпревари Марко Безеки в класирането.