MotoGP: Марк Маркес флиртува с Gresini Ducati за договор за 2024 г.

Нежеланието на Марк Маркес да коментира дали е решил да остане с Honda в MotoGP през 2024 г. засилва слуховете за шокова смяна с Ducati.

Спекулациите, които през последните седмици бяха определени като слухове, се засилиха вчера преди Гран при на Сан Марино. Някои медии дори писаха, че Маркес вече е решил да прекрати договора си с Honda една година по-рано.

Speedweek, издание, собственост на Red Bull, твърди, че Маркес ще се присъедини към Gresini Ducati като съотборник на брат си Алекс. Той остава и с марката за  енергийна напитка като един от основните спонсори.

Възможността Маркес да попадне в базирания във Фаенца отбор е реална и това не е ново. Но е много по-сложно да се получи тази сделка.

Нито Repsol, нито Estrella Galicia, другите две марки, които придружават Маркес, са договорили клаузи за освобождаване с Honda. Маркес е поискал от японския производител да му представи план за наемане на технически специалисти в ключовите области на днешните мотоциклети (аеродинамика, електроника), а Алберто Пуч работи по този списък.

Бившият пилот разполага със седмица, за да убеди тези, които смята за най-добрите попълнения. След като списъкът е готов, той ще го представи на Маркес.

Нито осемкратният световен шампион, нито отговорните за HRC са уверени, че прототипът RC213V, който каталунецът ще тества в понеделник в Мизано и който е в основата на прототипа за 2024 г., ще представлява промяната на концепцията, която той е използвал и е твърде взискателен от известно време.

Всъщност двигателят на този мотоциклет няма да се различава от този, който е зползван на мотоциклетите досега този сезон. Същата машина от 2024 г. е тази, която Щефан Брадл, тестовият пилот на марката, ще кара още в петък.

Попитан директно за възможността за разваляне на споразумението с HRC, Маркес продължи да флиртува с бъдещите си алтернативи, но без ангажименти.

„Не съм засягал тази тема с Honda; мисля, че няма да е добре за проекта в момента“, отговори той, подчертавайки „проекта“ на няколко пъти, но без да посочва дали ще участва в него. Моят манталитет с Honda е конструктивен, да търся най-доброто за проекта и най-доброто нещо сега е да продължим обединени, да работим.